Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Τέλος χρηματιστηριακού πάρτι και εδραίωση των ελληνικών θέσεων από τους «27» (video)

Πολιτικές που ως τώρα δεν υπήρχαν στην ατζέντα των 27 συμπεριλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων που δημοσιεύτηκε στις 3.25 τα ξημερώματα από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραθέτοντας και τα πολλαπλά μηνύματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Αυτό που έλεγε από μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο Μάρτιο, έγινε ευρωπαϊκή πολιτική και αισθάνομαι υπερήφανος που η Ελλάδα προτείνει και εισακούεται», τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Τα συμπεράσματα και τα μηνύματα

Κοινές αγορές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση με αναλογία αγοράς ποσοστό 15% των δυνατοτήτων αποθήκευσης κάθε χώρας
 Ο «διάδρομος τιμών» βρίσκεται επίσημα πλέον στα θέματα και «είναι ακριβώς αυτό για το οποίο παλεύει ο πρωθυπουργός, δηλαδή παρέμβαση στο σύστημα που μέσα και από χρηματιστηριακό παιχνίδι διαμορφώνει τις τιμές. Πλέον θα αντιμετωπίζει όρια ώστε να μην ξεφεύγει», όπως τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Στο θέμα της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος το ενδεχόμενο επιπλέον παρεμβάσεων εντάσσεται στα θέματα επανεξέτασης στις αρχές του 2023
Τα παραπάνω θέματα  δεν υπήρχαν καν επί τάπητος γιατί Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Γερμανός καγκελάριος τις απέρριπταν ως επικίνδυνες προτάσεις. Παρά την άρνηση ορισμένων χωρών κανένα  από τα παραπάνω θέματα δεν βγήκε από το τραπέζι,  επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Οι 27 ηγέτες ποτέ δεν καταλήγουν σε τεχνικού χαρακτήρα αποφάσεις, διευκρίνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με τον οποίο η εξειδίκευση των μέτρων προχωρά την ερχόμενη Τρίτη με τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τέλος χρηματιστηριακού πάρτι είναι το μήνυμα στις αγορές»

Εκτός από το καίριο μήνυμα κατά της κερδοσκοπίας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι δόθηκε μήνυμα και στους προμηθευτές ότι «θα αντιμετωπίζονται πλέον ως σύνολο και όχι ως μεομονωμένες χώρες».

Η διαμόρφωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας «δεν θα γίνεται με τον γνωστό τρόπο καθώς πλέον μπορεί να αποσυνδεθεί από χρηματιστηριακά εργαλεία και να υπάρξουν μέτρα».

«’Ηδη διαπιστώθηκε αποκλιμάκωση τιμών»

«Από τη στιγμή που η Κομισιόν έβαλε στο τραπέζι προτάσεις, ενσωματώνοντας και ελληνικές πρωτοβουλίες όπως το πλαφόν είδαμε αποκλιμάκωση τιμών τον τελευταίο μήνα ενώ αναμένουμε να δούμε τις αγορές να αντιδρούν και  αποκλιμακώνοντας την τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από αυτό.

Ο Κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι αυτό που συνέβη στη Σύνοδο Κορυφής είναι τεράστιο βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που διέπεται «από 27 διαφορετικά συστήματα ενέργειας, 27 αρχηγούς κρατών, διαφορετικές πολιτικές φιλοδοξίες και διαφορετικά οικονομικά μοντέλα».

Πηγή: ΕΡΤ -Εκπομπή «Συνδέσεις»

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More