Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Μυριάνθης στο Πρώτο: Το LNG θα πρέπει να καλύψει το έλλειμμα εάν κλείσουν οι ρωσικές στρόφιγγες, αλλά δεν είναι απεριόριστες οι ποσότητες (audio)

«Στο χειρότερο δυνατό σενάριο που είναι η πλήρης διακοπή ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ευρώπη, τότε θα υπάρχει ένα έλλειμμα στο οποίο θα κληθεί να δώσει λύση το LNG. Ωστόσο και οι διαθέσιμες ποσότητες LNG δεν είναι τεράστιες, είναι ορισμένες οι ποσότητες διεθνώς. Φοβάμαι ότι αυτό θα είναι αντικείμενο ενός διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, ποιος θα δώσει τα περισσότερα ή τις καλύτερες συνθήκες πληρωμής για να το αποκτήσει και θα μπούμε σε έναν κύκλο δύσκολο».

Αυτό τόνισε ο ενεργειακός αναλυτής και ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Μιχάλης Μυριάνθης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «λογικά στις αρχές Αυγούστου θα πρέπει να έχουμε επανάληψη από τον Nord Stream 1» των ροών αερίου που καταγράφονταν πριν την διακοπή.

«Είχα στοιχηματίσει 70-30 ότι θα ανοίξει η στρόφιγγα 21 Ιουλίου καθώς είναι η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών συντήρησης του αγωγού της Gazprom. Αλλά οι ποσότητες θα είναι μειωμένες. Όταν μπει σε πλήρη ισχύ η τουρμπίνα στις αρχές Αυγούστου, τότε λογικά θα πρέπει να γυρίσουμε στις αρχικές ποσότητες που έστελνε η Ρωσία στη Γερμανία. Βεβαίως τίποτα δεν αποκλείεται, κανείς δεν είναι στο μυαλό του Πούτιν, όλα είναι πιθανά. Αλλά η λογική λέει και τα έσοδα είναι σημαντικά για τη Γερμανία, και δεν θα ήθελε να καταρρακώσει και το κύρος της ως αξιόπιστου προμηθευτή», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Σήμερα έτσι έχουν τα πράγματα, πρόεδρος είναι ο Πούτιν. Αύριο δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ενδεχομένως να έχουμε και μια ομαλοποίηση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση. Εάν όμως έχει καταρρακωθεί το γόητρο της Ρωσίας ως αξιόπιστου προμηθευτή, τότε αυτό θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο την έξοδο όλων των ευρωπαϊκών χωρών από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Γερμανία από τους εναπομείναντες αντιδραστήρες που διαθέτει η χώρα και τις αντιδράσεις των Πρασίνων, ο κ. Μυριάνθης σχολίασε «η συμβατική λογική λέει ότι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας οπωσδήποτε θα πάρει παράταση γιατί δεν υπάρχουν άλλες λύσεις». Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, δεν θα αποφύγουμε τους περιορισμούς στην κατανάλωση σε κάποιο βαθμό και ενδεχομένως σε ορισμένες χώρες να εφαρμοστεί και το δελτίο ενέργειας. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκείνη η ηγεσία η οποία θα μπορούσε να μιλήσει πειστικά στους καταναλωτές γι’ αυτούς τους περιορισμούς.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More