Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Σανταμούρης για τον ευρωπαϊκό καύσωνα: Θα έρθουν χειρότερα φαινόμενα τα επόμενα χρόνια (video)

Τα ακραία φαινόμενα θα γίνουν ακόμα πιο συχνά και θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ένταση, επισήμανε ο καθηγητής Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, Ματθαίος Σανταμούρης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό καύσωνα.

«Να προσεύχεστε να μην καταρρεύσει το ενεργειακό σύστημα. Αν αυτό γίνει σε οποιαδήποτε χώρα, τότε θα έχουμε χιλιάδες νεκρούς» προειδοποίησε ο ίδιος.

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ο ανθρώπινος οργανισμός την υψηλή θερμοκρασία δεν είναι ο ίδιος στην Αγγλία ή στην Ελλάδα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα η θνησιμότητα αυξάνει πολύ πάνω από τους 32 βαθμούς, γιατί είναι προσαρμοσμένοι οι Έλληνες σε αυτό. Στο Λονδίνο η θνησιμότητα ανεβαίνει πολύ πάνω από τους 23 βαθμούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σανταμούρης.

«Ήδη υπάρχουν 1.000 νεκροί σε Ισπανία και Πορτογαλία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Στις βόρειες χώρες όμως, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η χρήση του κλιματιστικού. Επομένως ο αριθμός των νεκρών θα φανεί αργότερα και φαντάζομαι θα είναι αρκετά μεγάλος», είπε μεταξύ άλλων.

«Φοβάμαι ότι πηγαίνουμε σε ένα παγκόσμιο σοκ. Αυτά που βλέπουμε είναι πρόδρομα φαινόμενα για κάτι πολύ μεγαλύτερο που έρχεται στο αμέσως επόμενο μέλλον. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα συμβεί. Δεν έχουμε τέτοια εμπειρία, δεν έχουμε ζήσει ξανά τέτοια πράγματα», πρόσθεσε ακόμη ο ίδιος.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More