Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νάνσι Πελόζι: Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας μετά την επίσκεψη στην Ταϊβάν

Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας μετά την επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Το Πεκίνο έστειλε σαφείς προειδοποιήσεις ότι η Αμερική “θα πληρώσει το τίμημα“, στην περίπτωση που η επίσκεψη αυτή πραγματοποιηθεί.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε επειγόντως τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, τονίζοντας ότι η κίνηση Πελόζι συνιστά σοβαρή παραβίαση της «αρχής της μίας Κίνας», υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και στέλνει ένα λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Ο κινεζικός στρατός τέθηκε σε ύψιστη επιφυλακή και ανακοίνωσε ασκήσεις με πραγματικά πυρά γύρω από την Ταϊβάν. Σε ορισμένες τοποθεσίες, οι κινεζικές επιχειρήσεις θα φθάσουν 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Ταϊβάν, με βάση τις συντεταγμένες που ανακοίνωσε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν χαρακτήρισε τα γυμνάσια κινήσεις εκφοβισμού και ανέφερε 21 παραβιάσεις του εναερίου χώρου. Ανακοίνωσε δε ότι τα γυμνάσια της Κίνας απειλούν λιμένες και αστικές ζώνες κλειδιά στη νήσο, υποσχόμενο ότι οι άμυνες θα «ενισχυθούν» και ότι θα υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση. Τα γυμνάσια είναι «απόπειρα να απειληθούν μείζονα λιμάνια και αστικά κέντρα μας και να υπονομευτεί μονομερώς η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιφέρεια», υποστήριξε το υπουργείο.

Μπροστά στον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος από λάθος υπολογισμό, αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Ταϊβάν προσπάθησαν να φανούν αποφασιστικοί και ταυτόχρονα να διατηρήσουν ψύχραιμο τον πληθυσμό. «Το υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί στενά την κατάσταση, ενίσχυσε τις προετοιμασίες του και θα αντιδράσει με τον προσήκοντα τρόπο τη χρονική στιγμή που κρίνει εκείνο», ανέφερε.

Η Ιαπωνία από πλευράς της εξέφρασε την ανησυχία της στην Κίνα για τις στρατιωτικές της ασκήσεις στα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν, όπως δήλωσε ο ανώτατος κυβερνητικός εκπρόσωπος την Τετάρτη. «Λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της εκπαίδευσης με πραγματικά πυρά αυτής της στρατιωτικής δραστηριότητας, η Ιαπωνία έχει εκφράσει ανησυχίες στην κινεζική πλευρά», είπε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Χιροκάζου Ματσούνο.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη παρεισέφρησαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το ακρώνυμο του όρου air defense identification zone στα αγγλικά), που πάντως είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Στην άλλη πλευρά του στενού, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε οικονομικές κυρώσεις, όπως ιδίως την αναστολή της εξαγωγής άμμου στην Ταϊβάν. Πρόκειται για πρώτη ύλη-κλειδί για την κατασκευή ημιαγωγών, ενός από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της νήσου.

Από την Ταϊπέι η πρόεδρος της Νάνσι Πελόζι διεμήνυσε στο Πεκίνο, ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον για μία δημοκρατική Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ. Παράλληλα, εξήγησε ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της στην Ταϊβάν ήταν ένδειξη υποστήριξης προς το νησί. «Σήμερα, η αντιπροσωπεία μας… ήρθε στην Ταϊβάν για να καταστήσει ξεκάθαρα ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τη δέσμευση στην Ταϊβάν και είμαστε περήφανοι για τη διαρκή φιλία μας», είπε η Πελόζι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τον πρόεδρο του νησιού Τσάι Ινγκ-γουέν.

«Παρά τις εσκεμμένα αυξημένες στρατιωτικές απειλές, η Ταϊβάν δεν θα κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», είπε η πρόεδρος της νήσου, η Τσάι Ινγκ-γουέν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ταϊπέι με παρούσα την κυρία Πελόσι.

Πηγή: ΕΡΤ, afp

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More