Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέες αποκαλύψεις για την «Κιβωτό» από την ΕΡΤ: Το βασανιστήριο της απομόνωσης – Καταγγελία και για μωρό

Σοκαριστικές είναι οι περιγραφές κακοποιητικής συμπεριφοράς που αποκαλύπτονται για τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου». Πρώην τρόφιμος κατήγγειλε στην ΕΡΤ τιμωρητική, βασανιστική απομόνωση εβδομάδων μέσα σε δωμάτιο, και ξεκούραση πάνω σε καρέκλα, ενώ πρώην παιδαγωγός στη μονάδα της Πωγωνιανής αποκάλυψε στην ΕΡΤ δύο ακραίες περιπτώσεις: Η μία αφορούσε κορίτσι που ξυλοκοπήθηκε άγρια και η άλλη ένα βρέφος που η ίδια μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε εξάρθρωση του αγκώνα του. Η παιδαγωγός ενημέρωσε σχετικά τον πατέρα Αντώνιο, ενώ είχε κάνει επίσημη καταγγελία και στην Αστυνομία από το 2015.

Νέα μαρτυρία στην ΕΡΤ για την Κιβωτό του Κόσμου: «Με έβαλαν για τρεις εβδομάδες στην απομόνωση»

Μία νέα καταγγελία από πρώην τρόφιμο της «Κιβωτού του Κόσμου», φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ΕΡΤ. Ο πρώην τρόφιμος που είχε μείνει για περίπου 5 χρόνια στις δομές, μιλώντας στον δημοσιογράφο Κώστα Στάμου, περιγράφει τα όσα βίωσε ενώ καταγγέλλει ότι είχε υποστεί ακόμα και το βασανιστήριο της απομόνωσης.«Έχω μπει δύο, τρεις φορές στην απομόνωση. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχω κάτσει είναι 3 εβδομάδες σε ένα δωμάτιο με μία καρέκλα και ένα τραπεζάκι. Δεν σε άφηναν ούτε να μιλήσεις με τα άλλα τα παιδιά. Έβγαινες μόνο για εργασία και ξανάμπαινες μέσα στο δωμάτιό σου. Σου έφερναν το φαγητό» ανέφερε.Ο πρώην τρόφιμος μίλησε ακόμα και για τον 19χρονο, ο οποίος έχει καταθέσει σε βάρος του υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης: «Το είχα καταλάβει ότι ήταν πολύ κοντά, δηλαδή εμένα έπαιρνε και τον αδερφό μου τώρα τελευταία. Έπαιρνε δύο συγκεκριμένα παιδιά που τους είχε δίπλα του. Πάντα το 19χρονο παιδί που το έπαιρνε από παράρτημα σε παράρτημα, τον κατέβαζε συχνά Αθήνα. Ο αδερφός μου μου έλεγε ότι είχε μείνει από απουσίες γι’ αυτόν τον λόγο, γιατί κατέβαινε συχνά από Καλαμάτα στην Αθήνα και είχε μείνει από απουσίες. Τον είχε μαζί του καθημερινά. Τον πρόσεχε. Του ζήταγε ο πάτερ να του βγάζει τα παπούτσια, να τον περιποιείται».Εθελόντρια- παιδαγωγός στο παράρτημα της «Κιβωτού» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, σε επιστολή της προς την Αστυνομία το 2015, έκανε εκτενή αναφορά στη χρήση βίας από άτομα της δομής.

«Κιβωτός του Κόσμου»: Τι έδειξαν οι έλεγχοι που έγιναν από την Π.Ε. Μαγνησίας στη δομή στο Διμήνι

«Στις 15 Απριλίου 2015 βρήκα ένα από τα βρέφη, σε άσχημη κατάσταση. Η υπεύθυνη παιδαγωγός του ορόφου μου ανέφερε ότι το παιδί έκλαιγε όλη νύχτα. Με δική μου πρωτοβουλία πήγαμε στα έκτακτα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε βγει ο αγκώνας του δεξιού χεριού. Ο γιατρός μου είπε ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αμέσως μετά τον τραυματισμό του, δηλαδή το προηγούμενο απόγευμα και ότι ο αγκώνας δεν βγαίνει με πέσιμο όπως δήλωσε η γυναίκα που τον κρατάει το απόγευμα αλλά μόνο με έντονο τράβηγμα του χεριού!».

«Την… την καημένη την είχαν διαλύσει εκεί μέσα. Της έριχναν ξύλο γιατί αντιδρούσε. Ο… . Είναι δυνατόν να παίρνεις ένα παιδί και να το κοπανάς μέσα στην τουαλέτα στο καπάκι και το καπάκι να γίνεται θρύψαλα; Το είδα εγώ με τα μάτια μου το καπάκι. Με πόση δύναμη χτύπησε αυτό το παιδί για να σπάσει το καπάκι;» είπε η εθελόντρια – παιδαγωγός της «Κιβωτού»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πατέρας Αντώνιος φιλοξενείται σε σπίτι στελέχους της δομής, ενώ σύμφωνα με το περιβάλλον του φέρεται να δηλώνει: «δεν είναι δυνατόν. Δεν μπορεί να έγιναν όλα αυτά. Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Γιατί τα λένε αυτά;».

Η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναλάβει τη νομική υπεράσπισή τους.

Όπως μετέδωσε το Star η ίδια ανέφερε ότι «για όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει υπάρχουν απαντήσεις και για τον καθένα έχουμε κάνει χίλια καλά».

Παιδαγωγοί και κοινωνικοί λειτουργοί, νυν και πρώην, καταθέτουν στους Εισαγγελείς Ανηλίκων περιστατικά κακοποιητικών συμπεριφορών. Ένας από τους μάρτυρες που έχει ήδη καταθέσει στη Δικαιοσύνη φέρεται να έχει δηλώσει ότι είχε ακούσει από τρίτους ακόμα και για περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων.

Την ίδια ώρα το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών συζητήθηκε στο διεθνές συνέδριο που οργάνωσε το Χαμόγελο του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τίτλο «Μένει Μυστικό. Ας γίνουμε η φωνή τους».

Στο «μικροσκόπιο» τα οικονομικά της οργάνωσης

Ο έλεγχος των οικονομικών της «Κιβωτού» είναι εξονυχιστικός τόσο στο λογιστήριο της Οργάνωσης όσο και στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία των επικεφαλής. Δωρητές καταγγέλλουν πως οι διοικούντες  απαιτούσαν τα ακίνητα που προσφέρονταν στην Κιβωτό για τη στέγαση των παιδιών…να γράφονται στους ίδιους.

Φύλλο και φτερό κάνουν τα οικονομικά στοιχειά της «Κιβωτού του Κόσμου» τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, τα οποία εξετάζουν τα δεδομένα που έχουν πάρει στην κατοχή τους από το λογιστήριο του ιδρύματος στον Κολωνό. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι ισολογισμοί, οι δωρεές και οι δαπάνες της οργάνωσης.

Όπως προκύπτει τα τελευταία έξι χρόνια έχουν δοθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ από δωρεές ιδιωτών, για να στηρίξουν τον Οργανισμό. Η δημοτική αρχή Κόνιτσας το 2015 είχε παραχωρήσει στη δομή κτίριο προκειμένου να στεγάσει παιδιά, το οποίο μάλιστα λειτουργούσε παράνομα.

«Παρότι θεωρήσαμε ότι θα ήταν πολύ περισσότερα τα παιδιά και όχι μόνο 30 που ήταν τα τελευταία χρόνια.  Ξεκινήσαμε τη διαδικασία το 2015 με την παραχώρηση και νομίζω η δομή ξεκίνησε το 2017, σίγουρα υπάρχει ένας προβληματισμός» λέει ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Νικόλαος Εξάρχου.

Δεν είναι λίγοι οι επώνυμοι και οι επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν κάνει δωρεές όλα αυτά τα χρόνια για να στηρίξουν τον Οργανισμό.

«Ο άντρας μου ήθελε να κάνει δωρεά σε διάφορα μέρη, κτίρια για να στεγάσουν τα παιδιά και να φιλοξενούνται εκεί. Μόνο η Κιβωτός είχε έναν όρο: Ζητούσε να τους γράψουν τα κτίρια» δήλωσε η Σίλια Κριθαριώτη μιλώντας στο Mega.

«Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος, προβληματίζομαι για το μέλλον των παιδιών» τόνισε μιλώντας στο MEGA ο βιομήχανος Κωνσταντίνος Λούλης.

Στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό η Μίνα Σπυροπούλου-Καρέλια είπε: «δωρίσαμε τα σπίτια στην Κιβωτό γιατί πιστεύαμε ότι υπήρχε κρατική και εκκλησιαστική εποπτεία. Ας φροντίσει το κράτος να υπάρχει εποπτεία για να συνεχίσουν να φιλοξενούνται τα παιδιά, ώστε να μην πάνε οι δωρεές χαμένες, που δόθηκαν για τα ταλαιπωρημένα παιδιά και όχι για τις ορέξεις κάποιων, αν όλα αυτά ισχύουν»

Σοκ προκαλούν και οι καταγγελίες στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, σχετικά με τις δωρεές που αφορούσαν ρούχα. Πολλά από αυτά τα οποία ήταν καινούρια, τα έκαιγαν μέσα σε χαράδρα κοντά στη δομή.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για την Κιβωτό του Κόσμου: «Ο π. Αντώνιος εκμεταλλεύτηκε την θέση και το ράσο του»

Λάβρος κατά του πατέρα Αντωνίου είναι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Όπως δήλωσε στον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κώστα Γαζούλη από την αρχή είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις για τη φερεγγυότητα του εγχειρήματος του πατέρα Αντώνιου στην Καλαμάτα και για τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής.

Ρεπορτάζ: Βάσω Τζανακάκη, Κώστας Στάμου, Βασίλης Σιώμος, Kώστας Γαζούλης

Διαβάστε ακόμα:

Κιβωτός του Κόσμου: Σαρωτικοί έλεγχοι και νέες αποκαλύψεις – Τι κατέθεσαν πρώην εργαζόμενοι

Π. Τατσόπουλος στην ΕΡΤ: Η «Κιβωτός» δεν είναι η μόνη περίπτωση – Υπάρχουν πολλοί τρόποι χειραγώγησης μέσα στα ιδρύματα (video)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More