Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέος θανατηφόρος ιός προβληματίζει τους γιατρούς στη Βρετανία – Τι δηλώνει η Κ. Σονίδου στην ΕΡΤ

Σε επιφυλακή παγκοσμίως, βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές, για όσους επιστρέφουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, καθώς υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της «γρίπης της καμήλας». Για την υγειονομική απειλή που προκαλείται από τον ιό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) αλλά και μια νέα, φονική απειλή, που στοίχισε τη ζωή σε ένα τετράχρονο κοριτσάκι μίλησε στην ΕΡΤ η Kική Σονίδου, διευθύντρια στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στη Βρετανία.

«Υπάρχει μια τρομερή έξαρση των ιώσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες» δήλωσε η πρόεδρος των Ελλήνων γιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου. Μιας χώρας που ταλαιπωρείται από τα θανατηφόρα περισταστικά στρεπτόκοκκου σε παιδιά και αγωνιά για τους χιλιάδες Βρετανούς φιλάθλους που θα επιστρέψουν από το Κατάρ.

«Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει για την «γρίπη της καμήλας» ανέφερε η κ. Σονίδου επισημαίνοντας ότι δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά, αλλά επειδή έχει τρομερή έξαρση η γρίπη είναι μια αιτία την οποία παρακολουθούν οι γιατροί καθώς η νέα αυτή γρίπη προκαλεί αναπνευστικά συμπτώματα, βήχα και πυρετό.

Παλιοί ιοί αποδεκατίζουν τα παιδιά

«Αυτό μας απασχολεί πολύ περισσότερο είναι στρεπτόκοκκος και ένας καινούριος ιός που εμφανίστηκε» πρόσθεσε η κ. Σονίδου τονίζοντας ότι ως γιατρός της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι πάρα πολύ προβληματισμένη για τους θανάτους παιδιών κάτω των 15 ετών.

Μιλώντας γι’ αυτό το περιστατικό που προκάλεσε το θάνατο ενός τετράχρονου κοριτσιού η κ. Σονίδου δήλωσε πως πλέον οι γιατροί παρατηρούν ότι έχουν εμφανιστεί διάφοροι ιοί που προκαλούν αιφνίδιους θανάτους παιδιών.

«Μέσα σε ένα τριήμερο έκανε πνευμονία, διασωληνώθηκε και κατέληξε τη Δευτέρα το βράδυ. Οι οικογένειες όλες των παιδιών είναι πανικόβλητες. Φοβούνται ότι μπορεί να υπάρχει διασπορά. Πλέον είναι εξαιρετικά σύνηθες να χάνεις παιδιά από αυτούς τους παλιούς ιούς, τους θεωρητικά λιγότερο επιθετικούς να αποδεκατίζουν παιδιά», πρόσθεσε η πρόεδρος των Ελλήνων γιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου μιλώντας για την συγκεκριμένη ομάδα των ιών (Human Metapneumovirus).

«Το να βλέπεις αυτούς τους σπάνιους ιούς να αποδεκατίζουν παιδιά είναι πολύ ανησυχητικό» δήλωσε η ελληνίδα γιατρός η οποία δηλώνει ιδιαίτερα προβληματισμένη με τη δυσμενή αυτή εξέλιξη.

Πηγή: ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Στρεπτόκοκκος A: «Καμπανάκι» για αύξηση ανά την Ευρώπη – Σε ποιες χώρες εμφανίζει την μεγαλύτερη έξαρση

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More