Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Παπαθανάσης στο Πρώτο: Ο νέος μηχανισμός για τα 50 βασικά προϊόντα θα διασφαλίσει τις χαμηλότερες δυνατές τιμές (audio)

Η κυβέρνηση δίνει τη μάχη για να διασφαλίσει τις χαμηλότερες δυνατές τιμές στο καλάθι της νοικοκυράς, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί», με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι η επάρκεια αγαθών είναι πλήρως διασφαλισμένη στην Ελλάδα σε κάθε περίπτωση, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας η εφαρμογή των οποίων ελέγχεται συνεχώς.

Έχουν γίνει περίπου 3.000 έλεγχοι με ποσοστό παραβατικότητας περί το 6-8% και η διαδικασία συνεχώς ενισχύεται.

Εξήγησε επίσης ότι στο εξής διαμορφώνεται ένας νέος μηχανισμός, με στόχο να υπάρχουν οι χαμηλότερες δυνατές τιμές στα 50 βασικά αγαθά που καταναλώνουν τα νοικοκυριά , με τον οποίο οι τιμές θα αναρτώνται στο ekatanalotis και στα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να ενισχύεται ο ανταγωνισμός και να πιέζονται προς τα κάτω οι τιμές, αλλά και για να εντοπίζουν οι πολίτες τις χαμηλότερες τιμές.

Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε επίσης ότι καταγράφεται ρεκόρ 30ετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνες από τεχνολογικούς πρωταθλητές που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως η Google, η Microsoft, η Amazon κ.ά.

Αυτό, είπε, ο κ. Παπαθανάσης οφείλεται στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα οποία δείχνουν στους επενδυτές ότι υπάρχει σοβαρός πρωθυπουργός, σοβαρή πολιτική καθώς και σοβαρά θεσμικά εργαλεία.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ακόμη ότι:

Η αγορά πρέπει να λειτουργεί έτσι ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες στις οποίες δεν υπήρξαν ελλείψεις, παρόλο που είχε διακοπεί η εφοδιαστική αλυσίδα σε κάποια φάση της πανδημίας και σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε κάποιες άλλες χώρες όπου υπήρξε και πανικός.
Η ακρίβεια είναι ευρωπαϊκή, ο πληθωρισμός είναι υψηλός παντού, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι οι τιμές στην αγορά.
Καταπολεμούμε την αισχροκέρδεια, προσδιορίσαμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ποσοστό κέρδους μεγαλύτερο από εκείνο που υπήρχε στην περίοδο της κανονικότητας
Θα διαμορφωθεί ένας κατάλογος μετα 50 βασικά προϊόντα μεγαλύτερης ανάγκης, που πρέπει να είναι όσο πιο φτηνά γίνεται, μετά από συνεννόηση με τα σούπερ μάρκετ.
Το καλάθι θα είναι αναρτημένο στο ekatanalotis και στα σούπερ μάρκετ, και ο πολίτης θα επιλέγει τα προϊόντα τα φθηνότερα.
Θα υπάρχει το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ενώ τα σουπερ μάρκετ θα βάζουν στον κατάλογο αυτό τα φθηνότερα τους προϊόντα και επιπλέον θα λειτουργεί και ο ανταγωνισμός καλύτερα.
Διατίμηση δεν μπορούμε να βάλουμε, διότι εάν το κάνουμε σε ένα προϊόν τότε μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις, διότι τα προϊόντα θα μπορούν να κατευθυνθούν σε άλλες αγορές που θα προσφέρουν καλύτερες τιμές.
Είμαστε στο πλευρό του συμπολίτη μας, έχουμε ευαισθησία και συνεχώς παρεμβαίνουμε, με τους ελέγχους, με το πλαφόν και με τις παρεμβάσεις στο χώρο της ενέργειας.
Καταγράφεται αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, η οποία οφείλεται στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το αποτέλεσμα είναι ότι για πρώτη φορά έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύσουν εταιρείες όπως η Microsoft, η Google και η Amazon.
Δημιουργούμε ποιοτικές θέσεις εργασίας οι οποίες θα αποτελέσουν κίνητρο για να επιστρέψουν οι νέοι άνθρωποι

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More