Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΗΕ-Κίνα: Ο Κινέζος πρεσβευτής λέει πως η έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επαρχία Σιντζιάνγκ έχει κλείσει την “πόρτα της συνεργασίας”

Ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη δήλωσε σήμερα πως το Πεκίνο δεν θα συνεργαστεί με το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης που αναμενόταν από καιρό για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ.

Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 31 Αυγούστου, αναφέρει πως “σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν διαπραχθεί” στην Κίνα και πως η κράτηση Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων στη Σιντζιάνγκ μπορεί να αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έκλεισε την πόρτα της συνεργασίας δίνοντας στη δημοσιότητα τη λεγόμενη αξιολόγηση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής Τσεν Σου, ο οποίος χαρακτήρισε την έκθεση “παράνομη και άκυρη“. Η Κίνα αρνείται σθεναρά οποιεσδήποτε παραβιάσεις στη Σιντζιάνγκ.

Η αναμενόμενη από καιρό έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα μερικά λεπτά προτού λήξει η τετραετής θητεία της απερχόμενης Ύπατης Αρμοστή Μισέλ Μπατσελέτ την περασμένη εβδομάδα και ακολούθησε την επίσκεψή της στη χώρα τον Μάιο. Προβλέπει τη συνέχιση της δέσμευσης ανάμεσα στο γραφείο της και το Πεκίνο η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλες επισκέψεις.

“Τώρα όλη η δέσμη ιδεών έχει εγκαταλειφθεί λόγω της δημοσιοποίησης της έκθεσης”, δήλωσε ο Τσεν στους δημοσιογράφους. “Δεν μπορείτε να μας χτυπάτε ενώ ενδιαμέσως απολαμβάνουν τη συνεργασία μαζί μας”, είπε.

Η έκθεση, την οποία η Κίνα επιχείρησε να ‘θάψει’, αναμένεται να συζητηθεί στη διάρκεια του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ξεκινά τις εργασίες του την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Τσεν είπε πως θα “αντιτεθεί σθεναρά” σε οποιαδήποτε μέτρα εναντίον της Κίνας στη σύνοδο αυτή.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More