Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για επιθέσεις με χημικά κατά των συριακών δυνάμεων

Η διεθνής αρχή αρμόδια για την καταπολέμηση της χρήσης χημικών όπλων εκτιμά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς της Συρίας ότι ένοπλες δυνάμεις της έπεσαν θύματα επιθέσεων με “τοξικό αέριο” το 2017.

Η Δαμασκός ισχυρίζεται ότι χημικά όπλα τραυμάτισαν επτά στρατιώτες της, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με αντάρτες στο χωριό Χάρμπιτ Μεσάσνα που βρίσκεται στο Κυβερνείο της Χάμα.

Ωστόσο οι ερευνητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) δηλώνουν ότι διαπίστωσαν “ασυνάφειες” και μια ανεπάρκεια αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση αυτή.

Συμπέραναν ότι δεν υπάρχει καμιά λογική βάση που να επιτρέπει να διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά προϊόντα ως όπλο κατά τη διάρκεια των αναφερόμενων περιστατικών”, δήλωσε ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στη Χάγη, σε ανακοίνωση.

Το καθεστώς του Μπασάρ Αλ-Άσαντ είχε ζητήσει από τον ΟΑΧΟ να ερευνήσει αυτό που η Δαμασκός είχε αποκαλέσει “επιθέσεις όλμων με τοξικό αέριο”, οι οποίες φέρεται να σημειώθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2017 κατά τη διάρκεια επίθεσης του συριακού στρατού εναντίον του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και των ισλαμιστών ανταρτών.

Η Συρία δηλώνει ότι τρεις στρατιώτες μεταφέρθηκαν τον Ιούλιο του 2017 στο εθνικό νοσοκομείο της Χάμας, με συμπτώματα όπως δυσκολίες στην αναπνοή, μυϊκούς σπασμούς και αφρούς στο στόμα, αποτέλεσμα, όπως δηλώνει, επίθεσης που πραγματοποιήθηκε με αέριο χλωρίου.

Η Δαμασκός δήλωσε επίσης ότι άλλοι τέσσερις στρατιώτες εκδήλωσαν παρόμοια συμπτώματα έπειτα από μια δεύτερη επίθεση τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.

Οι ερευνητές του ΟΑΧΟ πραγματοποίησαν αρκετά ταξίδια στη Συρία κατά τη διάρκεια των οποίων ρώτησαν 18 ανθρώπους, από τους οποίους αρκετοί ήταν τραυματίες και συγκέντρωσαν αποδεικτικά στοιχεία, κυρίως φωτογραφίες και βίντεο από το νοσοκομείο, καθώς και ιατρικούς φακέλους.

Ωστόσο, ο διεθνής οργανισμός διευκρίνισε ότι “αντιμετώπισε δυσκολίες” στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει επαρκείς πληροφορίες. Για παράδειγμα, δεν είχε τη δυνατότητα να μεταβεί στον τόπο όπου φέρονταν να έγιναν οι επιθέσεις, ενώ η Συρία δεν έδωσε αποδεικτικό υλικό (φωτογραφίες ή βίντεο) από την περιοχή, θραύσματα πυρομαχικών ή ακόμη δείγματα αίματος, ρούχων ή εδάφους.

Οι ερευνητές δηλώνουν συμπερασματικά ότι δεν δύνανται να αξιολογήσουν την καταγγελόμενη έκθεση Σύρων στρατιωτών σε τοξικά αέρια.

Ο ΟΑΧΟ κατηγόρησε το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-‘Ασαντ ότι πραγματοποίησε μια σειρά χημικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, συγκεκριμένα με αέριο σαρίν και αέριο χλωρίου, τον Μάρτιο του 2017 στη Λαταμνέ, κοντά στο Χάρμπιτ Μασάσνα.

Τα δικαιώματα ψήφου της Συρίας στον ΟΑΧΟ ανεστάλησαν το 2021 λόγω της άρνησης της Δαμασκού να συνεργαστεί στο θέμα των επιθέσεων αυτών για τις οποίες κατηγορείται.

Η συριακή κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων και δηλώνει ότι παρέδωσε τα αποθέματά της στο πλαίσιο μιας συμφωνίας του 2013, που επιτεύχθηκε ύστερα από μια φερόμενη επίθεση με αέριο σαρίν, στην οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι στη Γούτα, ένα προάστιο της Δαμασκού.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2023, ο ΟΑΧΟ κατηγόρησε τη Δαμασκό σε μια νέα έκθεση ότι το 2018 εξαπέλυσε μια επίθεση με χλώριο στην οποία 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο ΟΑΧΟ διαπίστωσε επίσης ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έκανε χρήση αερίου μουστάρδας κατά τη διάρκεια επίθεσης το 2015 στη βόρεια Συρία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More