Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία – ΕΕ: Σε εξέλιξη η διάσκεψη «Μαζί για τη Δικαιοσύνη» με στόχο να λογοδοτήσει η Ρωσία

 Στη διεθνή διάσκεψη που διεξάγεται στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας αυτό το Σαββατοκύριακο, αναμένεται «σημαντικό βήμα προκειμένου η Ρωσία να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου», καθώς θα επικυρωθεί συμφωνία για τη δημιουργία νέου Διεθνούς Κέντρου για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης (ICPA) , όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σκοπός είναι να ασφαλίσει τα τεκμήρια για μελλοντικές νομικές διαδικασίες, και θα εδρεύει στο κτίριο του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust), στη Χάγη.

Η Ρωσία και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσουν για τα τρομερά εγκλήματα εναντίον της Ουκρανίας, ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμπληρώνοντας ότι πληθαίνουν τα στοιχεία για επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού καθώς και σε ενεργειακές και άλλες υποδομές.

«Βασανιστήρια, κακομεταχείριση σεξουαλική βία και συνοπτικές εκτελέσεις είναι γνωστό ότι έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Ούτε παιδιά έχουν γλιτώσει», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη», είπε η φον ντερ Λάιεν. Η ΕΕ υποστηρίζει τον ρόλο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) , αλλά παράλληλα υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει ξεχωριστό δικαστήριο για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης που διέπραξε η Ρωσία, πρόσθεσε.

Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ICC, το δικαστήριο δεν μπορεί να αναλάβει δράση για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη χώρα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ΕΕ, η διάσκεψη “Μαζί για τη δικαιοσύνη” θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο Κυριακή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως το κεντρικό ζήτημα είναι οι ευθύνες της Ρωσίας και της ηγεσίας της για την επίθεση και τον τρόμο εναντίον της Ουκρανίας.

Μετά τη συνάντηση του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαιώνει ότι η ουκρανική πλευρά πρότεινε και«ειρηνευτική φόρμουλα» και δεσμεύεται ότι θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιωτικός στρατός Βάγκνερ: Βίντεο με φέρετρα Ουκρανών στρατιωτών

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής του ιδιωτικού μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ, δημοσιοποίησε στο μεταξύ βίντεο που απεικονίζει, όπως υποστηρίζει, φέρετρα με τις σορούς Ουκρανών στρατιωτών που επαναπατρίζονται σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Στο βίντεο ο Πριγκόζιν, που εμφανίζεται ντυμένος με στρατιωτικά ρούχα, λέει: “Στέλνουμε άλλο ένα φορτίο με μαχητές του ουκρανικού στρατού στην πατρίδα τους. Πολέμησαν γενναία, και πέθαναν. Αυτός είναι ο λόγος που το τελευταίο φορτηγό θα τους μεταφέρει πίσω στην πατρίδα τους.”

Τα πλάνα δείχνουν άνδρες με στολή να μπήγουν καρφιά σε κλειστά ξύλινα φέρετρα και να τα φορτώνουν σε ένα φορτηγό.

Ο Πριγκόζιν, η εταιρία Βάγκνερ του οποίου ηγήθηκε της πολύμηνης επίθεσης της Ρωσίας στην ανατολική ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, έχει κατ΄επανάληψη πλέξει το εγκώμιο του ουκρανικού στρατού ως ενός άξιου και ικανού αντιπάλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More