Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία: Παραλίγο πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια, υποστηρίζει ο Β. Ζελένσκι

Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε  ότι ο κόσμος γλίτωσε παρά λίγο ένα πυρηνικό ατύχημα, όταν ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης για ώρες λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών στην περιοχή, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι ο ρωσικός βομβαρδισμός χθες Πέμπτη προκάλεσε πυρκαγιά στην περιοχή του θερμοηλεκτρικού σταθμού της Ζαπορίζια, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Γεννήτριες ντίζελ διασφάλισαν ότι ο πυρηνικός σταθμός συνέχισε να λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια, ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης και ασφάλειας του, εξήγησε, ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Αν το προσωπικό του σταθμού μας δεν είχε αντιδράσει μετά το μπλακ άουτ, τότε θα είχαμε ήδη αναγκαστεί να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις ενός πυρηνικού ατυχήματος», κατήγγειλε ο Ζελένσκι στο καθημερινό του βραδινό διάγγελμα.

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανέφερε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο πυρηνικός σταθμός αποσυνδέεται πλήρως από το δίκτυο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More