Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Μία μέρα του 1977 στην Ε.Μ.Υ. (video)

Η 23η Μαρτίου εορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας ως ανάμνηση της έναρξης ισχύος της Σύμβασης για την ίδρυση Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού στις 23 Μαρτίου 1950. Στόχος της συγκεκριμένης Παγκόσμιας Ημέρας είναι να παρουσιάσει την ουσιαστική συμβολή των Εθνικών Μετεωρολογικών και Υδρολογικών Υπηρεσιών στην ασφάλεια και την ευημερία της κοινωνίας μέσω της έγκυρης και έγκαιρης πρόγνωσης των καιρικών φαινομένων.

Τα ακραία καιρικάκλιματικά και υδρολογικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά και έντονα σε πολλά μέρη του κόσμου, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Για αυτό το λόγο, η συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα λειτουργεί και ως ένα μέσο ευαισθητοποίησης και αφύπνισης σε σχέση με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή και τις μεταβολές των καιρικών φαινομένων. Χρειάζεται η ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων ανθρώπων για να αποτραπούν περαιτέρω κλιματικές αλλαγές.

Παράλληλα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1931, στο νεοσύστατο τότε Υπουργείο Αεροπορίας. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στη μακρά ιστορία της υπήρξε η αναδιοργάνωση των δομών και των λειτουργιών της καθώς και ο γενικότερος εκσυγχρονισμός της στις δεκαετίες 1970 και 1980.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μέσα από την ενημερωτική εκπομπή ”Κάθε Σάββατο” παραγωγής 1977.

ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό μαγκαζίνο “Κάθε Σάββατο”, παραγωγής 1977, φιλοξενεί ανθρώπους της τέχνης και της επιστήμης, παρέχει πληροφορίες για τα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας και για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο παρουσιαστής της εκπομπής και δημοσιογράφος Δημήτρης Κατσίμης προλογίζει την παρουσίαση ενός εικοσιτετραώρου στην Ε.Μ.Υ. (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία). Η δημοσιογράφος Φωτεινή Πιπιλή επισκέπτεται την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και συνομιλεί με το μετεωρολόγο κύριο Χρυσάϊδο για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η πρόγνωση του καιρού. Έπειτα, ο μετεωρολόγος εξηγεί το πως συνδυάζονται οι παρατηρήσεις από την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και από μεγάλο τμήμα του Ατλαντικού ωκεανού για να γίνουν οι προβλέψεις.

Ακολούθως, μιλά για τους μετεωρολογικούς χάρτες και τον ρόλο τους στην πρόγνωση των καιρικών φαινομένων μαζί με τη χρήση υπολογιστών. Έπειτα, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους μπορεί να αποτύχουν οι προγνώσεις. Τέλος, αναφέρεται στα μέσα που διαθέτει η μετεωρολογία και τις υποδομές και τα όργανα της ΕΜΥ και επισημαίνει πως οι ακροατές πρέπει να ακούν με προσοχή τα καιρικά δελτία από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται πλάνα από τις εγκαταστάσεις της Ε.Μ.Υ και τα όργανα που χρησιμοποιούσαν οι μετεωρολόγοι στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Έτος παραγωγής: 1977
Παρουσίαση: Δημήτρης Κατσίμης
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Παπαπαναγιώτου 
Σκηνοθεσία: Ηλίας Μασούρας
Ρεπορτάζ: Φωτεινή Πιπιλή

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr/

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More