Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου-«Οι Έλληνες και η Διαμόρφωση της Νεότερης Αιγύπτου» του Αλέξανδρου Κιτρόεφ

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξανδρείας και ο Σύλλογος Αμπετείου Σχολής διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του σπουδαίου Αιγυπτιώτη καθηγητή Αλέξανδρου Κιτρόεφ «Οι Έλληνες και η Διαμόρφωση της Νεότερης Αιγύπτου» από τις εκδόσεις Παπασωτηρίου σε μετάφραση του Αργύρη Παπασυριόπουλου.

Η εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας, θα γίνει την Τετάρτη 15 Μαρτίου και ώρα 19:00 στο Σύλλογο Αιγυπτιωτών, 3ης Σεπτεμβρίου 56, στην Αθήνα.

Το βιβλίο, που εκδόθηκε αρχικά στα αγγλικά από το Αμερικανικό Πανεπιστημίου Καΐρου και στη συνέχεια στα αραβικά, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Καΐρου, τον Ιανουάριο του 2022 με την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης.

Σχετικά με το περιεχόμενο του διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης:

«Από τον πρώιμο 19ο αιώνα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι Έλληνες αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη, την οικονομικά ισχυρότερη και την κοινωνικά και γεωγραφικά πιο ποικίλη από όλες τις ευρωπαϊκές παροικίες της Αιγύπτου. Αν και επωφελήθηκαν από τα προνόμια που δόθηκαν στους αλλοδαπούς και τον έλεγχο που άσκησε η Μ. Βρετανία, ισχυρίστηκαν παρ’ όλα αυτά ότι απολάμβαναν μια ιδιαίτερη σχέση με την Αίγυπτο και τους Αιγυπτίους και θεώρησαν ότι συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό της χώρας.

“Οι Έλληνες και η διαμόρφωση της νεότερης Αιγύπτου” είναι η πρώτη περιεκτική ιστορική αφήγηση της σύγχρονης ελληνικής παρουσίας στην Αίγυπτο από τις απαρχές της την περίοδο της κυριαρχίας του Μοχάμεντ Άλι μέχρι τις έσχατες ημέρες της επί Νάσσερ. Προσεγγίζει κριτικά την πραγματικότητα και τους μύθους που περιβάλλουν την πολύπλοκη και πανταχού παρούσα ελληνική παροικία στην Αίγυπτο, εξετάζοντας το νομικό καθεστώς των Ελλήνων, τις σχέσεις τους με τους ηγέτες της χώρας, την αλληλεπίδρασή τους τόσο με τα ηγετικά στρώματα όσο και με τους απλούς Αιγυπτίους, τις οικονομικές δραστηριότητές τους, τις επαφές τους με τις άλλες παροικίες, τους δεσμούς τους με την ελληνική πατρίδα, και τον παροικιακό βίο, ο οποίος διακρινόταν για την πλούσια και περίφημη λογοτεχνική παραγωγή και τις ευρύτερες πολιτιστικές δραστηριότητές του.

Ο Αλέξανδρος Κιτροέφ υποστηρίζει ότι, μολονότι η αυτοεικόνα των Ελλήνων ως ανθρώπων που συνεισέφεραν στην ανάπτυξη της Αιγύπτου είναι υπερβολική, υπήρξαν τρόποι με τους οποίους λειτούργησαν ως φορείς εκσυγχρονισμού, αν και από μια προνομιούχο και προστατευόμενη θέση. Ενώ δεν έλαβαν ποτέ την αναγνώριση την οποία επιθυμούσαν, οι Έλληνες ανέπτυξαν μια έντονη και γεμάτη νοσταλγία σχέση αγάπης με την Αίγυπτο αφότου οι περισσότεροι εξ αυτών υποχρεώθηκαν να την εγκαταλείψουν τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, για να επανεγκατασταθούν στην Ελλάδα ή σε ακόμα πιο μακρινούς προορισμούς.»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More