Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προστέθηκαν στο Λεξικό της Οξφόρδης διάσημες φράσεις των Μουρίνιο και Φέργκιουσον

Ως προπονητές, ο Σερ άλεξ Φέργκιουσον και ο Ζοζέ Μουρίνιο κατέκτησαν δεκάδες τρόπαια και τώρα μπορούν να υπερηφανεύονται για μια ακόμη τιμή, καθώς διάσημες φράσεις τους έχουν μπει στο Oxford English Dictionary (OED).

Αποτελούν μέρος των 15 ποδοσφαιρικών όρων που προστέθηκαν πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον επόμενο μήνα.

Η προσποίηση Κρόιφ

Προέλευση: Το όνομα του Johan Cruyff (1947-2016), ποδοσφαιριστή και προπονητή της Ολλανδικής ομοσπονδίας + TURN n.

Ένας ελιγμός που χρησιμοποιείται από έναν παίκτη για να αποφύγει έναν άλλον, κατά τον οποίο ο παίκτης με την μπάλα προσποιείται μια πάσα ενώ είναι στραμμένος προς τη μία κατεύθυνση πριν σύρει αμέσως την μπάλα πίσω και πάνω από το πόδι του/της με το άλλο πόδι, στρίβοντας και απομακρυνθεί στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ενιάρι στα χαρτιά

Ένας σέντερ φορ που συχνά κινείται περισσότερο προς τη μεσαία γραμμή από ό,τι στην μεγάλη περιοχή, συμμετέχοντας περισσότερο στο δημιουργικό παιχνίδι και αφήνοντας χώρο στους συμπαίκτες να επιτεθούν. (Επίσης) η θέση που καταλαμβάνει ένας τέτοιος παίκτης.

Gegenpressing
Προέλευση: Από τα γερμανικά

Ένα στυλ παιχνιδιού στο οποίο μια ομάδα όταν χάνει την κατοχή ασκεί άμεση και έντονη πίεση στην αντίπαλη ομάδα, ακόμη και στο μισό της αντίπαλης ομάδας, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την μπάλα με την πρώτη ευκαιρία, να εμποδίσει την αντίπαλη ομάδα να κεφαλαιοποιήσει την κατοχή και να προκαλέσει λάθη στον αντίπαλο σε επικίνδυνες θέσεις.

Πέναλτι Πανένκα

Προέλευση: Το όνομα του Antonín Panenka (γενν. 1948), Τσέχου ομοσπονδιακού ποδοσφαιριστή που σκόραρε ένα πέναλτι αυτού του τύπου στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος UEFA 1976.

Ένα πέναλτι στο οποίο ο παίκτης ρίχνει ελαφρά τη μπάλα στο κέντρο του τέρματος τη στιγμή που ο τερματοφύλακας βουτάει στη μία πλευρά.

Πάρκαραν το λεωφορείο στο τέρμα

Προέλευση: Αρχικά μετά το πορτογαλικό estacionar o autocarro (Jose Mourinho)
Να παίζει με πολύ αμυντικό τρόπο, συνήθως έχοντας την πλειοψηφία των παικτών κοντά στο δικό τους τέρμα και δείχνοντας μικρή επιθετική πρόθεση.

Ο Μουρίνιο υποστήριξε ότι αυτό είχαν κάνει οι Σπερς εναντίον της ομάδας του στην Τσέλσι το 2004, παίζοντας με τόσο αρνητικό τρόπο που θα μπορούσαν κάλλιστα να έβαζαν τον προπονητή της ομάδας τους στο τέρμα.
Η αρχική διατύπωση ήταν «φέρανε το λεωφορείο και άφησαν το λεωφορείο μπροστά στον στόχο που λέμε στη χώρα μου».

Ραμπόνα
Προέλευση: Αργεντίνικη ισπανική rabona, συντομογραφία του hacerse la rabona to play truant (1876 ή νωρίτερα)

Ένας ανορθόδοξος τρόπος να κλωτσάς μια μπάλα κατά την οποία το πόδι που κλωτσάει σταυρώνει πίσω από το άλλο πόδι πριν έρθει σε επαφή. (επίσης) πέρασμα, σταυρός κ.λπ., φτιαγμένος με αυτόν τον τρόπο. Συχνά συναντάται ως σε σταυρό rabona, γκολ rabona κ.λπ.

Outfield

Η περιοχή του γηπέδου μακριά από εκεί που παίζεται η μπάλα, ή από την αντίπαλη εστία.

Over the top

Πάνω και πάνω από ένα άτομο ή πράγμα, πάνω από το κεφάλι ενός αντίπαλου παίκτη.

Σειρά Ζ

Το πίσω μέρος ενός θεάτρου, γηπέδου κ.λπ. spec. (Sport, esp. Association Football) μια πλασματική περιοχή ψηλά και πολύ πίσω στο στάδιο που λέγεται χιουμοριστικά όταν κάποιος παίκτης σουτάρει πολύ άτσαλα και άστοχα και η μπάλα φεύγει στις κερκίδες.
Στην Ελλάδα συναντάται ως «την έστειλε στα περιστέρια».

Squeaky bum time

Προέλευση: Ο όρος επινοήθηκε από τον Σερ Άλεξ
Φέργκιουσον, τότε προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2003, με αναφορά στην ομάδα του που διεκδικούσε τον τίτλο στα τελευταία στάδια της σεζόν στην Premier League.
Μια ιδιαίτερα τεταμένη χρονική περίοδος, π.χ. που οδηγεί στην κορύφωση της διοργάνωσης.

Τίκι-τάκα
Προέλευση: Ισπανία

Ένα στυλ παιχνιδιού που χαρακτηρίζεται από υψηλής ακρίβειας σύντομες πάσες και έμφαση στη διατήρηση της κατοχής της μπάλας.

Κορυφαία βαθμολογία

Επίτευξη υψηλότερης βαθμολογίας από άλλους συμμετέχοντες σε μια αθλητική διοργάνωση ή (γενικότερα) άλλη διοργάνωση στην οποία απονέμονται βαθμολογίες ή βαθμοί.

Total football
Προέλευση: Μετά το ολλανδικό totaalvoetbal.

Ένα επιθετικό στυλ ποδοσφαίρου στο οποίο κάθε παίκτης εκτός γηπέδου μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε θέση όπως απαιτείται κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, για να επιτρέψει την ομαλή κίνηση γύρω από το γήπεδο διατηρώντας παράλληλα τη συνολική δομή της ομάδας καθώς οι παίκτες ανταλλάσσουν θέσεις και γεμίζουν κενά που αφήνουν άλλοι.

Trequartista
Προέλευση: Ιταλία

Ένας επιθετικός παίκτης που λειτουργεί στο χώρο μεταξύ των χαφ και των επιθετικών και του οποίου ο πρωταρχικός ρόλος είναι να δημιουργεί ευκαιρίες στους συμπαίκτες του να σκοράρουν.

Ζοnal marking

Ένα σύστημα αμυντικού παιχνιδιού στο οποίο σε έναν μεμονωμένο παίκτη εκχωρείται μια συγκεκριμένη περιοχή στον αγωνιστικό χώρο για να αμυνθεί.

Πηγή: BBC
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More