Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Πύρινη κόλαση» σε Γαλλία και Πορτογαλία — Ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν βοήθεια

Σε πύρινο κλοιό είναι η Πορτογαλία, όπου συντελείται τεράστια οικολογική καταστροφή, με περισσότερα από 3.000 στρέμματα του Εθνικού Δρυμού να έχουν γίνει στάχτη. Τραγική όμως είναι η κατάσταση με τις φωτιές και στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου σπεύδουν να συνδράμουν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στις φλόγες η νοτιοδυτική Γαλλία

Περισσότερα από 18.000 στρέμματα έχουν παραδοθεί στις φλόγες στη Ζιρόντ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, μόνο κατά την τελευταία αναζωπύρωσή της την Τρίτη (9/8).

Ακόμη 140.000 στρέμματα έχουν απανθρακωθεί στη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών, που ξέσπασαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Ιούλιου, του πιο ξηρού μήνα για τη Γαλλία από το 1961. Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Περισσότερα από δέκα κτίρια που έχουν καταστραφεί.

361 πυροσβέστες από την Ελλάδα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στο πλευρό των 1.100 Γάλλων συναδέλφων τους. Ανάμεσα στις χώρες που έστειλαν αεροσκάφη για την κατάσβεση είναι και η Ελλάδα με δύο καναντέρ.

Βιβλική καταστροφή στην Πορτογαλία

Περισσότεροι από 1000 πυροσβέστες προσπαθούν να ελέγξουν τα τρία πύρινα μέτωπα στη μεγαλύτερη οροσειρά της Πορτογαλίας, τη Σέρα ντα Εστρέλα. Από το περασμένο Σάββατο, που ξέσπασε η φωτιά, περισσότερα από 3.000 στρέμματα του εθνικού δρυμού έχουν γίνει στάχτη.

Ιταλία: «Πνίγεται» το Στρομπόλι — Μεγάλες ζημιές από κατολισθήσεις

Ποτάμια νερού κατακλύζουν το Στρόμπολι στη νότια Ιταλία. Οι σφοδρές καταιγίδες, προκάλεσαν κατολισθήσεις που έπληξαν απ’ άκρη σ’ άκρη το ηφαιστειογενές νησί, λόγω της έλλειψης βλάστησης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πυροσβέστες και εθελοντές εργάζονται αδιάκοπα για να αποκαταστήσουν τις εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και δρόμους. Δε σημειώθηκαν τραυματισμοί.

Επιμέλεια: Άγις Μενούτης

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More