Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς γίνονται οι αιτήσεις για αδήλωτα τετραγωνικά, power pass, αντικειμενικές αξίες – Τι αλλάζει (video)

Στις αλλαγές, τις επιπτώσεις, αλλά και τις παγίδες που «κρύβουν» οι δηλώσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά, το power pass, καθώς και οι αλλαγές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που επηρεάζουν σειρά επιδομάτων, αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», η φοροτεχνικός Μάρθα Μεθενίτη.

Αδήλωτα τετραγωνικά

Ως προς το θέμα των αδήλωτων τετραγωνικών, η κ. Μεθενίτη τόνισε ότι: «στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για δήλωση με ηλεκτρονικό τρόπο στο https://tetragonika.govapp.gr/ για τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες, οι οποίοι με τους κωδικούς Taxis, θα μπουν στη συγκεκριμένη εφαρμογή και θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους ή διορθώσουν τα στοιχεία που τυχόν χρειάζονται διορθώσεις.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει κάνει τη δήλωσή του από 1/1/2022 έως 23/3/2022, δυστυχώς υπήρχε ένα κενό νόμου το οποίο ήρθε και διορθώθηκε τώρα αυτή την εβδομάδα και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι επιβαρύνθηκαν με πρόστιμα και προσαυξήσεις, γιατί η εφαρμογή ήταν ανοιχτή για να γίνονται οι αιτήσεις και οι διορθώσεις, όμως υπήρχε ένα κενό νόμου το οποίο διότι υπήρχαν οι διαγραφές προστίμων μέχρι 31/12/2021 και δεν υπήρχε ανανέωση της ευνοϊκής διάταξης για μέσα στο 2022.

Ήρθε τώρα ο νομοθέτης, διόρθωσε το συγκεκριμένο λάθος και έτσι όσοι έχουν κάνει τις δηλώσεις τους από την αρχή του έτους έως και την 23η Μαρτίου και έχουν επιβαρυνθεί με πρόστιμο ή με προσαυξήσεις, αυτά θα διαγραφούν και αν κάποιος έχει προλάβει και έχει πληρώσει τις συγκεκριμένες επιβαρύνσεις, τότε θα πρέπει να κάνει μία αίτηση στο Δήμο στον οποίο ανήκει το ακίνητο που επιβαρύνθηκε με τις συγκεκριμένες προσαυξήσεις και θα επιστραφούν τα χρήματά του άμεσα. Έχουμε δηλαδή διόρθωση της αδικίας.

Μέχρι τις 30/6 πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις ή οι διορθώσεις για να μην έχουμε επιβαρύνσεις στο μέλλον. Υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε και μία μικρή παράταση, βέβαια μέχρι στιγμής ισχύει το 30/6».

Οι αιτήσεις power pass

«Η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και από τις 14 μέχρι τις 30 Ιουνίου. Θεωρώ ότι αυτό το διάστημα είναι λίγο για τους ενδιαφερόμενους, γιατί είναι πάρα πολλοί όσοι έχουν επιβαρυνθεί με τη συγκεκριμένη προσαύξηση στους λογαριασμούς, οπότε καλό θα ήταν να υπάρχει μία παράταση και σε αυτή τη διαδικασία.

Να πούμε ότι αφορά ανθρώπους που έχουν καθαρό εισόδημα, δηλαδή μετά φόρων, 45.000 ευρώ, άρα δεν θα πρέπει να δουν οι ενδιαφερόμενοι τι αναγράφει ως φορολογικό εισόδημα το εκκαθαριστικό τους, αλλά από το φορολογητέο εισόδημα να αφαιρέσουν τους φόρους και το καθαρό ποσό που θα προκύψει αν είναι κάτω από 45.000 ευρώ, τότε μπορούν να κάνουν τη συγκεκριμένη αίτηση.

Τα εισοδήματα που θα παίξουν ρόλο θα είναι τα εισοδήματα του 2020, άρα τα εισοδήματα των περυσινών φορολογικών δηλώσεων και όχι των φετινών, η προθεσμία των οποίων τρέχει ήδη, όπου έχουν υποβληθεί περίπου 2,5 εκατομμύρια δηλώσεις από ένα σύνολο 6,5 εκατομμυρίων δηλώσεων, άρα η παράταση που θα δοθεί στην κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, θα είναι καλό να συνοδευτεί και με μία παράταση στις δηλώσεις για power pass, προκειμένου να προλάβουν όλοι να κάνουν τις διαδικασίες τους εμπρόθεσμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ποσό που θα πάρει ο ενδιαφερόμενος θα είναι από 30 ευρώ έως και 600 ευρώ, μιλάμε για την κύρια κατοικία του, σε περίπτωση που αυτή δεν αναφέρεται σε κάποια από τις δηλώσεις που έχει καταθέσει ήδη, αλλά έχει αλλάξει ήδη μέσα στο 2022, τότε με μία απλή υπεύθυνη δήλωση, ηλεκτρονική, επιβεβαιώνει τα στοιχεία της κατοικίας του και δε χρειάζεται να κάνει κάποια άλλη ενέργεια.

Όμως σε περίπτωση που δηλώσει κάτι που δεν είναι αληθές, που δεν ισχύει, τότε υπάρχουν κυρώσεις. Πρέπει λοιπόν οι άνθρωποι που θα κάνουν αιτήσεις, να τις ελέγξουν πάρα πολύ καλά, το πρόστιμο θα είναι από 60 έως 1.200 ευρώ, το διπλάσιο δηλαδή της επιδότησης που θα λάβουν».

Αντικειμενικές αξίες «κόφτης» σε επιδόματα

Αναφερόμενη στο θέμα αυτό, η κ. Μεθενίτη σχολίασε πως: «Οι αντικειμενικές αξίες έχουν αυξηθεί από το 2022 και επειδή είδαν από τον ΕΝΦΙΑ μειώσεις στις τσέπες τους θεώρησαν ότι δεν αλλάζει και κάτι στην οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

Να υπενθυμίσουμε τι επιδόματα επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες και να προτρέψουμε τους ανθρώπους που λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα ή ανθρώπους που θέλουν να κάνουν αιτήσεις για τα επιδόματα αυτά, να ελέγξουν εκ νέου το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ που έχει εκδοθεί τον προηγούμενο μήνα στο λογαριασμό τους, έτσι ώστε να υπολογίσουν αν είναι και με τα νέα δεδομένα, εντός των συγκεκριμένων κριτηρίων ή όχι.

Τα επιδόματα αυτά είναι το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης που αφορά πάρα πολλούς συμπολίτες μας, το δεύτερο είναι το επίδομα στέγασης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, το επίδομα θέρμανσης, η σύνταξη υπερηλίκων, αλλά και όλες οι απαλλαγές οι οποίες ακολουθούν τον ΕΝΦΙΑ, είτε για 50%, είτε για 100%.

Υπάρχει και μία σειρά φόρων που συμπαρασύρονται από τη διαδικασία της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς, ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου (δωρεά ή πώληση), βέβαια εδώ έχουμε ένα μεγάλο αφορολόγητο που είναι στις 800.000, οπότε δεν είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι επηρεάζονται, αλλά μιλάμε και για αγοραπωλησίες οι οποίες επηρεάζονται σίγουρα, ο ΤΑΠ δηλαδή ο δημοτικός φόρος, αλλά και τα πολεοδομικά πρόστιμα, τα οποία είναι σε συνάρτηση των αντικειμενικών αξιών».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More