Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς δρούσε η σπείρα που εξαπατούσε διαδικτυακά επιχειρηματίες: Τα «Ghost Numbers» και η ταρίφα

Σε τουλάχιστον δυο εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η λεία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, που είχε στήσει ολόκληρη επιχείρηση με ηλεκτρονικές απάτες, σε βάρος τουλάχιστον 262 ανυποψίαστων πολιτών, ενώ η δράση τους φέρεται να είχε ξεκινήσει περίπου πριν από έναν χρόνο, το Νοέμβριο του 2021.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης που είναι σε εξέλιξη από τα έμπειρα στελέχη της υποδιεύθυνσης ασφάλειας δυτικής Αττικής, που ασχολούνται με την υπόθεση εδώ και περίπου 7 μήνες, σε συνεργασία με αστυνομικούς του τμήματος ασφάλειας Μεγάρων, συνελήφθησαν 6 άτομα.

Οι κλήσεις που πραγματοποιούσαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν καθημερινές και εκατοντάδες μέχρι να πετύχουν τον σκοπό τους. Τα θύματά τους φέρονται να τα προσέγγιζαν μέσα από τα social media, όπως το Facebook και το Instagram, αφού δημιουργούσαν ψεύτικα προφίλ.

Το επιχειρησιακό τους κέντρο

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν πως οι απατεώνες είχαν στήσει το επιχειρησιακό τηλεφωνικό τους κέντρο μέσα σε καταυλισμό στο Ζευγολατιό Κορινθίας, ενώ ως δικλείδα ασφαλείας φέρονται να άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα σπίτια που το στέγαζαν.

Παρουσιάζονταν ως αγοραστές, πωλητές ή επιχειρηματίες και για να γίνουν ακόμα πιο πειστικοί έστελναν φωτογραφίες πλαστών δελτίων ταυτότητας κ.α. Προκειμένου να καλύπτουν τα ίχνη της και να διασφαλίζουν το απόρρητο των μεταξύ τους επικοινωνιών, χρησιμοποιούσαν τη διάλεκτο των Ρομά και κωδικές λέξεις και φράσεις καθώς και τα λεγόμενα «Ghost Numbers» τα οποία ανήκαν στην πραγματικότητα σε «αχυράνθρωπους», αλλά και διαδικτυακές εφαρμογές όπως το messenger.

Η ταρίφα για τραπεζικούς λογαριασμούς

Τα χρήματα τα οποία κατάφερναν να αποσπούν από τα θύματα τους, τα μετέφεραν σε τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων που εντόπιζαν και βρίσκονταν σε οικονομική ανάγκη, ενώ φρόντιζαν στις κάρτες να ενεργοποιούν το μέγιστο όριο ανάληψης.

Μάλιστα για κάθε έναν τέτοιο λογαριασμό υπήρχε και τιμοκατάλογος, ενώ τα χρήματα τα οποία δίνονταν (200-500 ευρώ) από τα μέλη της οργάνωσης, δίδονταν με δύο τρόπους: είτε άφηναν στον λογαριασμό το ποσό που είχαν συνεννοηθεί, είτε τα έδιναν απευθείας.

Μόλις ολοκλήρωναν την δράση τους, έβαζαν τους πραγματικούς δικαιούχους των λογαριασμών αυτών να δηλώσουν απώλεια ή κλοπή της κάρτας που συνδεόταν με τον λογαριασμό. Δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν και λογαριασμούς θυμάτων τους, που δεν είχαν χρήματα μέσα, ως ενδιάμεσους σταθμούς μεταφοράς χρημάτων από άλλες απάτες.

Κατά τις αναλήψεις των χρημάτων που έκαναν, προσπαθούσαν να κρύβουν τα χαρακτηριστικά τους και γι αυτό φορούσαν κουκούλες και μάσκες. Προκειμένου να μην κινούν υποψίες και αποκαλυφθεί η δράση τους, οι αναλήψεις που έκαναν έφταναν μέχρι τα 500 ευρώ την ημέρα.

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More