Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς επηρεάζονται τα συνταξιοδοτικά ταμεία λόγω της κατάρρευσης της SVB – Σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία τα «θύματά» της

«Τα συνταξιοδοτικά ταμεία σε όλο τον κόσμο έχασαν εκατομμύρια δολάρια ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB), αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό «Newsweek», δίνοντας μια άλλη σοβαρή πτυχή της σοβαρής αυτής υπόθεσης που έχει προκαλέσει ταρακούνημα στο διεθνές τραπεζικό σύστημα.

«Η κατάρρευση της τράπεζας «Silicon Valley» οδήγησε στο γεγονός ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία σε όλο τον κόσμο έχασαν εκατομμύρια δολάρια», αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας ως παράδειγμα ότι ταμεία όπως το αμερικανικά California State Employees Retirement Fund, το Pensions California Teachers Fund.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η χρεοκοπία της Silicon Valley» που χρηματοδοτούσε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις πλήττει και ασφαλιστικά ταμεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων που πλήττονται είναι η Εθνική Υπηρεσία Συντάξεων της Νότιας Κορέας και το σουηδικό συνταξιοδοτικό ταμείο Alecta, το οποίο επένδυσε 67 εκατομμύρια δολάρια στο SVB.

Επιπλέον, το ταμείο των εκπαιδευτικών είχε επενδύσει 11 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και το σουηδικό ταμείο Alecta που φαίνεται ότι είχε έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα είχε τοποθετήσει στην αμερικανική τράπεζα 848 εκατομμύρια δολάρια.

Η «Silicon Valley Bank» έκλεισε την Παρασκευή και οι καταθέσεις της κατασχέθηκαν, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση στις ΗΠΑ μετά από την οικονομική κρίση του 2008 και τη δεύτερη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μετά τη Lehman Brothers (Λήμαν Μπράδερς). Η κίνηση ήρθε λίγες μέρες αφότου το τραπεζικό ίδρυμα ανακοίνωσε ότι αντιμετώπιζε δυσκολίες στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, έγραψε σχετικά το ρωσικόSputnik.

Η «Silicon Valley» κατέρρευσε στις 10 Μαρτίου προκαλώντας πανικό στις μετοχές των τραπεζών και τον κρυπτονομισμάτων. Η χρεοκοπία αυτής της τράπεζας επηρέασε ως επί το πλείστον εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες συνεργάστηκαν μαζί της σε μεγάλο βαθμό, αλλά και νεοφυείς εταιρείες, ορισμένα μέσα ενημέρωσης, παραγωγούς κρασιού από την Καλιφόρνια κ.λπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν, έσπευσε να καθησυχάσει τους καταθέτες λέγοντας ότι το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι ασφαλές και ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό των συνεπειών της κατάρρευσης της τράπεζας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More