Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σάντσεθ: Η Ισπανία θα διαθέσει 12 δισ. ευρώ συν 9 δισ. ευρώ από δημόσιους πόρους για τις εγκαταστάσεις παραγωγής μικροτσίπ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συνεχίζει την περιοδεία του στην Ασία εκμεταλλευόμενος την σύνοδο των G-20 στο Μπαλί στην οποία συμμετείχε και που ήδη ολοκληρώθηκε.

Από χθες, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κορέα και αυτή την ώρα συναντάται με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κορέας Yoon Suk-yeol. Οι τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας συζητήθηκαν τις δύο αυτές ημέρες καθώς η Κορέα αποτελεί την τρίτη αγορά στην Ασία για την Ισπανία χάρη στη σημαντική αύξηση των ισπανικών εξαγωγών και εισαγωγών τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα ο Σάντσεθ συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Samsung Lee Jae-Yong με τον οποίο επισκέφθηκαν την πιο προηγμένη μονάδα παραγωγής μικροτσίπ στον κόσμο στο Pyeongtaek. Η βιομηχανική τεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έργα υποδομής ή άμυνας ήταν τα βασικά θέματα των διμερών συναντήσεων που πραγματοποίησε η ισπανική αντιπροσωπεία στη Σεούλ.

Η Ισπανία προτίθεται να διαθέσει 12 δισ. ευρώ και επιπλέον 9 δισ. ευρώ από δημόσιους πόρους για τις εγκαταστάσεις παραγωγής μικροτσίπ στην Ισπανία, τόνισε ο Σάντσεθ ο οποίος επιδιώκει να καταστήσει την Ισπανία βασικό παίκτη στην αλυσίδα παραγωγής μικροτσίπ διεθνώς.

Συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

Η Μονκλόα αποτιμά πολύ θετικά την συνάντηση που είχε ο Σάντσεθ στο περιθώριο της συνόδου των G-20 με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Μπαλί, αυτή την εβδομάδα, καθώς το 2023 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την έναρξη των κινεζο-ισπανικών εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του, να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες μίλησαν επίσης για την ανάγκη συνεργασίας για την αναζήτηση πολυμερών λύσεων στις κρίσεις που προκύπτουν από τον πόλεμο, ιδίως των τροφίμων και της ενέργειας. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωσαν ότι ο Σι «κατέστησε σαφές ότι η Κίνα δεν βοηθά τη Ρωσία» και ότι δεν είναι «παράγων στον πόλεμο».

Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε την επιθυμία του να εμβαθύνει τη Συνολική Στρατηγική Σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών που συμφωνήθηκε στην επίσημη επίσκεψή του στη Μαδρίτη το 2018 και κατά την οποία είχε ήδη συνάντηση με τον Σάντσεθ. Η Κίνα είναι ο δεύτερος προμηθευτής και ο όγδοος πελάτης της Ισπανίας. Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας τα 43,5 δισ. ευρώ το 2021.

Τέλος, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κλιματική αλλαγή και ο Κινέζος πρόεδρος επαίνεσε τη Διεθνή Συμμαχία για την Ανθεκτικότητα στην Ξηρασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ισπανίας και της Σενεγάλης και στην οποία προσχώρησε και η Κίνα κατά τη διάρκεια της συνόδου για το Κλίμα COP 27 στην Αίγυπτο. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από τουλάχιστον 30 χώρες, 20 οργανισμούς, αναπτυξιακές τράπεζες κ.α.

Μαδρίτη – Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More