Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα σενάρια για το πως θα επηρεάσει τις επικείμενες εκλογές

Για τρεις μήνες διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Ερντογάν στην Τουρκία. Ωστόσο μπορεί να την ανανεώσει και όλοι αναρωτιούνται πως θα επηρεάσει αυτή τις επικείμενες εκλογές. Μία από τις απόψεις που επικρατούν είναι ο πρόεδρος Ερντογάν βλέποντας ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση ή και παίρνοντας αφορμή από αυτή, να θελήσει να αναβάλει τις εκλογές.

Έχουν ξεπεράσει τις 60 οι ξένες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία, με τελευταία αυτή με ομάδα διασωστών από την Βενεζουέλα. Σήμερα 8/2, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα, όπου με βάσει το άρθρο 119 του τουρκικού Συντάγματος, δίνει την ευκαιρία στον πρόεδρο Ερντογάν να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 πόλεις που έχουν πληγεί από το σεισμό.

Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι για τρεις μήνες. Ωστόσο, μπορεί ο πρόεδρος να την ανανεώσει.

Υπάρχει και το σχετικά πρόσφατο παράδειγμα της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, το οποίο ξεκίνησε πάλι με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος, που επρόκειτο να είναι για λίγους μήνες και τελικά ανανεώθηκε και κράτησε δύο χρόνια.

Οι εκλογές είναι σε 100 μέρες από σήμερα στην Τουρκία, και όλοι αναρωτιούνται πως θα επηρεάσει τις εκλογές αυτή η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις και θεωρίες. Υπάρχει και η άποψη ότι μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν βλέποντας ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση ή και παίρνοντας αφορμή από αυτή, να θελήσει να αναβάλει τις εκλογές. Έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό.

Είναι πολύ λίγος ο χρόνος και είναι και πάρα πολύ μεγάλα τα προβλήματα. Πέρα από την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργείται από την τρομερή τραγωδία, υπάρχει και μία άλλη πολύ σοβαρή παράμετρος η οικονομική. Ο Ερντογάν κάνοντας την ανακοίνωση για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αναφέρθηκε στο οικονομικό και κάλεσε τους επιχειρηματίες και τους εύρωστους οικονομικά Τούρκους να συνδράμει ο καθένας ξεχωριστά δίνοντας το μερίδιό του.

Με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι θα στοιχίσει η στοιχειώδης ανοικοδόμηση των περιοχών ενώ στην πραγματικότητα θα είναι πολύ παραπάνω και μάλιστα σε μία χώρα που η οικονομία της παραπαίει.

Η κατάσταση της οικονομίας είναι βασική παράμετρος στην ψήφο των Τούρκων πολιτών. Οι ώρες είναι κρίσιμες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει.

Πάντως ο κόσμος στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό είναι εξοργισμένος, καθώς θεωρεί ότι δεν τον κάλυψαν οι κυβερνητικές υπηρεσίες όπως θα έπρεπε. Θεωρούν πως δεν υπήρξε συντονισμός και την πρώτη ημέρα μετά τον σεισμό δεν έγινε απολύτως τίποτε.

Ο κόσμος τριγύριζε χωρίς να έχει κλινοσκεπάσματα, δεν είχε που να μείνει, δεν υπήρχε ηλεκτρικό θέρμανση κτλ. Αυτή η πρώτη μέρα ήταν και καθοριστική για μια πολύ αρνητική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην περιοχή, την οποία εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση, διότι όλοι οι βουλευτές και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ίδιος ο ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και άλλοι δήμαρχοι έσπευσαν στην περιοχή, εμφανίστηκαν, είχαν την ευκαιρία να επικρίνουν με πολύ δριμύτητα την κυβέρνηση και αυτό το πράγμα άρχισε να παίρνει μια έντονη πολιτική χροιά.

Βέβαια, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει και πολλούς περιορισμούς. Δεν μπορεί ο κόσμος να μπει και να βγει εύκολα. Ο στρατός έχει πολύ μεγαλύτερη παρουσία εκεί και πλέον είναι πολύ δύσκολο να επικρίνει κάποιος το έργο το οποίο γίνεται από την κυβέρνηση. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για συλλήψεις, για προσαγωγές, για ανθρώπους οι οποίοι έκαναν αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, επικριτικές για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.

Στον προχθεσινό του λόγο ο Ερντογάν, είπε ότι «εμείς έχουμε σημειώσει τους πάντες στο καρνέ μας», οι οποίοι επικρίνουν το έργο μας και δεν θα το αφήσουμε αναπάντητο.

Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία έχουν επιβληθεί επί χρόνια στις κουρδικές περιοχές γύρω στο -90 και κράτησαν και πολλά χρόνια λόγω της κατάστασης με τους Κούρδους. Πρόκειται για μια ειδική κατάσταση, η οποία εμπεριέχει μεγάλη αυστηρότητα.

Το κράτος αναλαμβάνει τα πάντα, αναλαμβάνει τα έξοδα, αναλαμβάνει να καλύψει όλες τις ανάγκες, να προσφέρει φαγητό, να προσφέρει κατάλυμα για όλους τους πληγέντες, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά, η οποία είναι αμφιλεγόμενη, είναι αυστηρή και ιδίως αυτόν τον καιρό σε αυτούς τους τρεις μήνες που διανύουμε είναι και επικίνδυνη για το πώς θα εξελιχθεί.

Ανταπόκριση-Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More