Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Οι ιστορίες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη φονική σύγκρουση

Απέραντη θλίψη και ένα τεράστιο «γιατί» για την απώλεια τόσων ανθρώπων στη φονική σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη. Ασύλληπτος ο πόνος στο τελευταίο αντίο στα θύματα της τραγωδίας, σε ανθρώπους που από τη μία στιγμή στην άλλη έχασαν τη ζωή τους. Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα θύματα ήταν νέοι άνθρωποι με όλη τη ζωή μπροστά τους. Ένας νεαρός αθλητής, ο πρώην αστυνομικός που με τον γιο του που επέστρεφαν από μια επίσκεψη σε συγγενείς τους στην Αθήνα, ο φοιτητής της Γεωπονικής που ήθελε να ασχοληθεί με τα κτήματα της οικογένειάς του αλλά και ο πυροσβέστης που με τη σύντροφό του ήθελαν να κάνουν έκπληξη στους γονείς τους, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που έφυγαν τόσο γρήγορα και άδικα από τη ζωή.

Ο 55χρονος πρώην αστυνομικός Βαγγέλης Μπουρνάζης είχε έρθει στην Αθήνα για να δει τον πρωτότοκο γιο του και την μόλις λίγων μηνών εγγονή του και επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη με τον 15χρονο με το μοιραίο τρένο. Η κηδεία τους τελέστηκε το πρωί στο Κορδελιό. Τραγική ειρωνεία: Η γυναίκα του είχε φύγει από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια από καρκίνο. Πίσω μένουν δύο μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας.

Τη ζωή του στο δυστύχημα έχασε και ο Δημήτρης Οικός από την Αλεξανδρούπολη. Ο άτυχος μηχανοδηγός του ΟΣΕ ήταν αδειούχος τις ημέρες εκείνες και επέστρεφε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη όπου και η έδρα της εργασίας του.

Απέραντη θλίψη, σκόρπισε στην Αμφιθέα του δήμου Μεσσήνης, η είδηση ότι ανάμεσα στα 57 θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος βρισκόταν και ο 52χρονος συγχωριανός τους Γιώργος Φωτόπουλος. Ο 52χρονος άνδρας, είχε ζήσει στο χωριό σε νεαρή ηλικία, για λίγα χρόνια όταν η οικογένεια του γύρισε από το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα ενώ το βράδυ της Τρίτης 28ης Φεβρουαρίου βρισκόταν στη μοιραία αμαξοστοιχία με προορισμό την Θεσσαλονίκη όπου και άφησε την τελευταία το πνοή.

Πάνδημο το τελευταίο αντίο τη Δευτέρα (6/3/23) στον 20χρονο φοιτητή της γεωπονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τάσο Κουτσόπουλο, που έχασε τη ζωή του στο μοιραίο σιδηροδρομικό δυστύχημα. “Μαμά θα αργήσω κοιμήσου…” φέρεται να είναι το τελευταίο μήνυμα προς τη μητέρα του λόγω των καθυστερήσεων της αμαξοστοιχίας να ξεκινήσει προς Θεσσαλονίκη. Ο άτυχος Τάσος ήθελε να τελειώσει την γεωπονική σχολή και να ασχοληθεί με τα κτήματα της οικογένειας επιστρέφοντας και πάλι στη γενέτειρά του την Καρδίτσα. Δεν πρόλαβε όμως να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα…

Ανάμεσα στα θύματα και η Βασιλική Χλωρού που αποφάσισε να γυρίσει με τρένο στη Θεσσαλονίκη λόγω ενός ιατρικού ραντεβού ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της γύρισαν νωρίτερα με αυτοκίνητο.

Η 55χρονη Βασιλική, μητέρα τεσσάρων παιδιών, είχε ταξιδέψει στη Λάρισα, για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, μαζί με την οικογένειά της. Όλοι επέστρεψαν με αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη, εκείνη όμως έμεινε πίσω, καθώς είχε ραντεβού με γιατρό και αποφάσισε να επιστρέψει αργότερα με το μοιραίο τρένο. Επιβιβάστηκε σε ένα από τα πρώτα βαγόνια του Intercity 62. Η Βασιλική Χλωρού που από τα 23 της χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Το πατρικό της σπίτι ήταν στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Ο παππούς της μάλιστα ήταν σιδηροδρομικός.

Φίλοι και συγγενείς συνόδευσαν τη Δευτέρα (6/3/2023) στην τελευταία του κατοικία τον Νικήτα Καραθεοδώρου, θύμα της τραγωδίας στα Τέμπη, στη 13:00. Tο τελευταίο αντίο ειπώθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος στην Καλαμαριά. Στην ίδια εκκλησία, την ίδια ώρα, έγινε και η κηδεία της Καλλιόπης Πορφυρίδου, φοιτήτριας Θεολογίας του ΑΠΘ και συντρόφου του Νικήτα.  Ο 23χρονος Νικήτας, δημότης Λαγκαδά, πυροσβέστης στο επάγγελμα ( υπηρετούσε στο 2ο ΠΣ Αθηνών) και παράλληλα σπουδαστής στο τμήμα Ψυχολογίας, το μοιραίο βράδυ πήρε το τρένο μαζί με τη σύντροφό του, Καλλιόπη (Κέλλυ) Πορφυρίδου, από την Αθήνα για να κάνουν έκπληξη στους γονείς τους. Και οι δύο βρίσκονταν στο βαγόνι-εστιατόριο του τρένου. Ήταν εγγονός του Νικήτα Μαλιόγλου, του θρυλικού βετεράνου άσου του Απόλλωνα Καλαμαριάς, των τσαμουριών της δεκαετίας του ΄50 και του ’60. 

Το τελευταίο αντίο στο Ηράκλειο (6/3/2023) για την 50χρονη Μαίρη Μουρτζάκη. Βαρύ είναι το πένθος και στον τόπο καταγωγής της, το Αντισκάρι του δήμου Φαιστού, στη Μεσαρά, αλλά και στο Ηράκλειο, τόπο κατοικίας της μέχρι πριν από λίγο καιρό. Μετακόμισε όταν έπιασε δουλειά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η βάρδια της στο κυλικείο του Intercity, ωστόσο, την περασμένη Τρίτη, έμελλε να είναι και η τελευταία για την 50χρονη γυναίκα από την Κρήτη.

Στη Λυκούρια Καλαβρύτων η νεκρώσιμη ακολουθία (6/3/2023) για την Αναστασία Παπαγγελή. Αν και η οικογένεια της άτυχης κοπέλας, ζει στην Αθήνα, διατηρούσε πάντα στενές σχέσεις με την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αφού και οι δυο γονείς της κατάγονται από εκεί. Ο πατέρας της αδικοχαμένης κοπέλας είναι γιατρός και η μητέρα της νοσηλεύτρια. Η κοπέλα βρισκόταν στο τρένο ταξιδεύοντας για τη Θεσσαλονίκη, όταν αυτό συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη. Η 19χρονη φοιτήτρια σπούδαζε Γεωπονική στο ΑΠΘ, βρισκόταν στο μοιραίο τρένο και είχε επιβιβαστεί στο τρίτο βαγόνι.

Στη λίστα τω νεκρών και ο 22χρονος ποδοσφαιριστής, Ιορδάνης Αδαμάκης. «Η απώλεια ενός νέου ανθρώπου, ενός ταλαντούχου αθλητή σε τέτοια νεαρή ηλικία είναι μια τραγωδία για την οικογένειά του, τον αθλητισμό και την κοινότητα του ποδοσφαίρου. Η μνήμη του Ιορδάνη θα μείνει αξέχαστη και θα συνεχίσει να εμπνέει την ομάδα και τους ανθρώπους που τον αγάπησαν» ανέφερε μεταξύ άλλων στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της η Ομάδα του Θεσπρωτού.

Με άσπρα ροδοπέταλα έραναν την Ιφιγένεια Μήτσκα στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου στα Γιαννιτσά όπου τελέστηκε το Σάββατο (4/3/2023) η εξόδιος ακολουθία. Η σορός της παραδόθηκε στους γονείς της σε σφραγισμένο φέρετρο καθώς ταυτοποιήθηκε με τη μέθοδο του DNA ως ένα από τα 57 θύματα στα Τέμπη. Η Ιφιγένεια βρισκόταν στο βαγόνι 3 της αμαξοστοιχίας Intercity 62 και επέστρεφε με τον σύντροφό της από την Αθήνα, που είχαν περάσει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Ο σύντροφός της γλίτωσε με ελαφρά εγκαύματα αλλά η 23χρονη κοπέλα δεν τα κατάφερε.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης: Ειδικός Εφέτης ανακριτής αναλαμβάνει την υπόθεση για τα Τέμπη – Έρευνα και για τα έργα

Γιατί η Ελλάδα δεν κατάφερε να αποκτήσει σύγχρονο σιδηρόδρομο παρά τα δισ. που έχουν επενδυθεί

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More