Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Αθήνα η Ελληνοαυστραλέζα πρώην υπουργός Τζένη Μικάκου

Συναντήσεις με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, με διπλωμάτες αλλά και εκπροσώπους οργανώσεων έχει στην Αθήνα όπου βρίσκεται η Τζένη Μικάκου, πρώην υπουργός Υγείας της Βικτώριας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ομογενειακής εφημερίδας της Μελβούρνης, «Νέος Κόσμος». Μεταξύ άλλων, αναφέρει, η πρώην υπουργός συναντήθηκε και με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, το οποίο υποστηρίζεται από την ομογένεια της Μελβούρνης, καθώς και με Ουκρανούς πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα.

Η κα Μικάκου συμμετείχε, εξάλλου, στη συνάντηση αυστραλιανής αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), με τον ομογενή πρέσβη στης Αυστραλίας στην Ελλάδα, Άρθουρ Σπύρου.

«Συζητήσαμε τα τρέχοντα γεωπολιτικά ζητήματα, την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης καθώς και το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας» δήλωσε η κα Μικάκου στον «Νέο Κόσμο». «Η συμφωνία για την κοινωνική ασφάλιση πήρε πολλά χρόνια … η συμφωνία για τη φορολόγηση προχωρά πιο γρήγορα. Ελπίζουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί πολύ σύντομα».

Επίσης, η πρώην υπουργός παρακολούθησε και την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της ΠαΔΕΕ η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπία Αναστασοπούλου. «Μας  έδωσε μια γενική εικόνα της τουριστικής στρατηγικής της Ελλάδας, η οποία είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένη και εκτεταμένη», είπε η κα Μικάκου.

Η κ. Μικάκου αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που έχει ανακοινώσει  ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας ήδη από τον Μάρτιο σχετικά με τη δημιουργία 50.000 θέσεις για Έλληνες του εξωτερικού και πρόσφυγες από την Ουκρανία ή αλλού στο χώρο του τουρισμού. «Είναι μία υπέροχη πρωτοβουλία από την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια οργανισμών που βοηθούν όσους θέλουν να μάθουν την Ελληνική γλώσσα ώστε να εισέλθουν στην αγορά εργασίας», ανέφερε η ίδια.

Η Τζένη Μικάκου επισκέφτηκε επίσης το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα, όπου ενημερώθηκε για την ημερήσια δράση του Συμβουλίου και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιούνται καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα, από την υπεύθυνη του Διαπολιτισμικού Κέντρου ΠΥΞΙΔΑ, Άννα Μερτζάνη, ενώ πέρασε χρόνο με
γονείς και παιδιά, πρόσφυγες από την Ουκρανία.

«Η επίσκεψη αυτή μου έδωσε τη δυνατότητα ως πρόεδρος της Επιτροπής Εράνου για τους Ουκρανούς Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Ukrainian Refugees in Greece Appeal), να παρακολουθήσω τη δουλειά που κάνει το Συμβούλιο, από πρώτο χέρι ως εκπρόσωπος της Ελληνοαυστραλιανής Διασποράς και να μάθω περισσότερα για τα προγράμματα που είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή και τις διαφορετικές υπηρεσίες που προσφέρουν».

Υπενθυμίζεται ότι, για την εποπτεία του Eράνου που πραγματοποιείται στην Αυστραλία για τη στήριξη του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, έχει συσταθεί μία ειδική Επιτροπή, με τη συμμετοχή επίσης του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, Βασίλη Παπαστεργιάδη, της προέδρου του Ελληνο-Αυστραλιανού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (HACCI), Φωτεινής Κυπραίου, της προέδρου της PRONIA, Κρις
Παυλίδη και της προέδρου της «Φροντίδας», Τζιλ Τέιλορ-Νικητάκη.

Το Ελληνικό Συμβούλιο, όπως είδε η κα Μικάκου, προσφέρει μαθήματα Αγγλικής γλώσσας με παιδαγωγούς προσχολικής ηλικίας, ενώ λειτουργούν πολλές τάξεις με μαθήματα Ελληνικής γλώσσας, συνεδρίες εικαστικής θεραπείας  με τη συμμετοχή παιδιών, ψυχολόγου και παιδοψυχολόγου μαζί, που συμβουλεύουν τις οικογένειες μέσω διερμηνέα. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται «βοηθούν τα παιδιά στη μετάβασή τους στα κανονικά Ελληνικά σχολεία με μαθήματα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο, ενώ προσφέρουν και υποστήριξη σε σχέση με το ψυχικό τραύμα», ανέφερε η κα Μικάκου.

«Η πλειοψηφία των οικογενειών προσφύγων θέλουν η Ελλάδα να γίνει σπίτι τους μακροπρόθεσμα και είναι εξαιρετικά ευγνώμονες που βρίσκονται εδώ. Με τον Έρανο αυτό, τους βοηθάμε να μάθουν την Ελληνική γλώσσα, κάτι που θα τους βοηθήσει να βρουν μία δουλειά και να ενσωματωθούν πιο εύκολα στην κοινωνία», τόνισε η κα Μικάκου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι περισσότεροι Ελληνοαυστραλοί θα στηρίξουν το σκοπό αυτό.

«Έχουμε συγκεντρώσει περίπου AUD $20.000 και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουμε αυτό το ποσό, ώστε να δώσουμε λίγη βοήθεια σε αυτόν τον οργανισμό» κατέληξε η ομογενής πρώην υπουργός.

• (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή: «Νέος Κόσμος»)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More