Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη «σκιά» του πολέμου οι εορτασμοί των Χριστουγέννων σε Ουκρανία και Ρωσία

Οι ορθόδοξοι χριστιανοί γέμισαν τις εκκλησίες το βράδυ της Παρασκευής για τις λειτουργίες της παραμονής των Χριστουγέννων, μια γιορτή που επισκιάστηκε για πολλούς από τη σύγκρουση που μαίνεται μεταξύ των ορθόδοξων γειτόνων Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, ηγέτης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του μεγαλύτερου ορθόδοξου δόγματος στον κόσμο, διηύθυνε περίτεχνες λειτουργίες στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος της Μόσχας, με δεκάδες ιερείς και λειτουργούς ντυμένους με πλούσια άμφια να αιωρούνται καπνίζοντας θυμιατήρια και ψάλλοντας τη λειτουργία.

Μια ημέρα νωρίτερα, ο Κύριλλος ζήτησε 36ωρη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, στην οποία συμφώνησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά την οποία Ουκρανοί αξιωματούχοι περιφρόνησαν ως προσπάθεια να επιτραπεί στις ρωσικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν.

Οι κάτοικοι του Κιέβου επιχείρησαν να βγουν μέσα από τα σπίτια τους για να αγοράσουν δώρα, γλυκά και είδη παντοπωλείου για τις οικογενειακές γιορτές της παραμονής των Χριστουγέννων, λίγες ώρες μετά την υποτιθέμενη έναρξη της εκεχειρίας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε τους Ουκρανούς ως «ενωμένους όσο ποτέ άλλοτε» και εξέφρασε το παράπονο ότι η σύγκρουση ανάγκασε πολλούς να εγκαταλείψουν τις λαϊκές παραδόσεις των Χριστουγέννων κατά τις οποίες απαγορεύονται το ράψιμο και το κυνήγι.

«Απαγορεύεται το ράψιμο και το πλέξιμο, αλλά εμείς υφαίνουμε δίχτυα παραλλαγής και ράβουμε αλεξίσφαιρα γιλέκα, ξεπερνώντας το κακό. Οι πρόγονοί μας δεν πήγαιναν για κυνήγι αυτές τις μέρες, αλλά πολεμάμε για να μη γίνουμε θήραμα και να νικήσουμε το θηρίο», είπε.

Οι Ουκρανοί, όπως και οι ορθόδοξοι Ρώσοι σε ορισμένες άλλες χώρες, γιορτάζουν συμβατικά τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου. Αλλά φέτος, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία δεν είναι ευθυγραμμισμένη με την Εκκλησία της Ρωσίας, συμφώνησε να επιτρέψει στους πιστούς να γιορτάσουν στις 25 Δεκεμβρίου. Πολλοί το έκαναν, αλλά άλλοι παρέμειναν στα παλιά έθιμα.

Ο Πούτιν παρακολούθησε τις λειτουργίες στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Πηγή: Euronews

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More