Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο έλεος του καύσωνα και των πυρκαγιών η Ισπανία

Το παρατεταμένο κύμα καύσωνα στην Ισπανία είχε ως αποτέλεσμα σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III (ISCIII), 510 θανάτους ατόμων ηλικίας 65 ετών την εβδομάδα από 10 έως 16 Ιουλίου. Μόνο το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν 150 θάνατοι σύμφωνα με το Ινστιτούτο που οφείλονταν σε ηλίαση σε συνδυασμό με υποκείμενα νοσήματα.

Το κύμα καύσωνα που σήμερα κάνει μικρή ανακωχή 24 ωρών θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται “ιστορικές” από τους μετεωρολόγους είχαν ως αποτέλεσμα και την εκδήλωση τουλάχιστον 33 πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα και από αυτές τουλάχιστον οι 20 παραμένουν ανεξέλεγκτες. Κάηκαν εκτάσεις περίπου 30.000 εκταρίων , κινδύνεψαν σπίτια και περιουσίες και εκκενώθηκαν 6.000 άνθρωποι από τα σπίτια τους σε 32 χωριά και οικισμούς λόγω των πυρκαγιών. Εντωμεταξύ δύο εργαζόμενοι στην πυρόσβεση έχασαν τη ζωή τους μέχρι σήμερα.
People relax in a boat in the Retiro park lake in Madrid, Spain, Saturday, July 16, 2022. Temperature-related deaths have surged in Spain this week amid a heat wave that has kept highs above 40 degrees Celsius (104 degrees Fahrenheit) in many areas. (AP Photo/Paul White)
Οι απαντήσεις των επιστημόνων για τις πυρκαγιές μιλούν για το «τρέιλερ του μέλλοντος» αναφορικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των αποκαλούμενων πυρκαγιών “έκτης γενιάς”. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η ακανόνιστη συμπεριφορά τους, η ταχύτητά τους, η δυνατότητα τους να τροποποιούν το κλίμα γύρω τους και να δημιουργούν βίαιες συνθήκες, γεγονός που καθιστά το έργο της πυρόσβεσης από δύσκολο έως αδύνατο καθώς το νερό που ρίχνουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα εξατμίζεται πριν ακόμα φθάσει στη γη.

Επιπλέον το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες συσσωρεύσεις καυσίμων στα δάση, λόγω της εγκατάλειψής τους σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, τις υψηλές θερμοκρασίες και την χαμηλή υγρασία όλα αυτά συνιστούν την καλύτερη συνταγή για “εκρηκτικές” πυρκαγιές.

Τέλος όπως επισημαίνουν οι βελτιώσεις στην κατάσβεση πυρκαγιών, όπου η Ισπανία ξεχωρίζει ως διεθνές σημείο αναφοράς, έχουν προκαλέσει το «παράδοξο της κατάσβεσης», σύμφωνα με το οποίο «το να είσαι καλός στην κατάσβεση πυρκαγιών ενθαρρύνει την εμφάνιση …μεγάλων πυρκαγιών», καθώς δεν επιτρέπεται η φυσική καύση καυσίμων που θα ευνοούν μεγαλύτερες φωτιές. Το 99,6% των πυρκαγιών σβήνονται πριν γίνουν μεγάλες πυρκαγιές, αυτές των 500 και πλέον εκταρίων, που καίνε πάνω από το 60% της επιφάνειας.
A resident looks as flames advance during a wildfire in Pumarejo de Tera in north western Spain, Monday, July 18, 2022. Firefighters battled wildfires raging out of control in Spain and France as Europe wilted under an unusually extreme heat wave that authorities in Madrid blamed for hundreds of deaths. (AP Photo/Emilio Fraile)
Μέχρι σήμερα πυρκαγιές εν εξελίξει υπάρχουν στις Αυτονομίες της Γαλικίας, της Εξτρεμαδούρας, της Καστίλλης και Λεόν, της Καστίλλης-Λα Μάντσα και της Καταλονίας. Οι ενεργές πυρκαγιές στη Γαλικία έχουν κάψει περισσότερα από 18.800 εκτάρια, με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Carballeda de Valdeorras (Ourense), η οποία έχει καταστρέψει 7.500 εκτάρια. Επίσης η δασική πυρκαγιά στο Losacio (Zamora), η οποία έχει προκαλέσει δύο θανάτους, 6.000 εκκενωμένους σε 32 κοινότητες έχει ήδη καταστρέψει περισσότερα από 11.000 εκτάρια. Στην Εξτρεμαδούρα, οι πυρκαγιές στην περιοχή Las Hurdes του Cáceres και στο Casas de Miravete, που επηρεάσαν το Εθνικό Πάρκο Monfragüe, έχουν ήδη τεθεί υπό έλεγχο.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More