Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συναγερμός στην Ευρώπη μετά τις απειλές του ISIS για χτύπημα στους αγώνες του Champions League – «Σκοτώστε τους όλους»

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει στην UEFA και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι απειλές τoυ Ισλαμικού Κράτους (ISIS) για τρομοκρατικό χτύπημα σε κάποιον ή κάποιους από τους αγώνες της προημιτελικής φάσης της κορυφαίας διοργάνωσης Champions League σε Λονδίνο, Μαδρίτη και Παρίσι όπου διεξάγονται σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη τα ματς.

Η διοργανώτρια αρχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η UEFA, δήλωσε ότι είναι ενήμερη για την τρομοκρατική απειλή που διατυπώθηκε σχετικά με τους προημιτελικούς αγώνες του Champions League αυτής της εβδομάδας, αλλά δήλωσε ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά.

Ένα μέσο ενημέρωσης που συνδέεται με την τρομοκρατική ομάδα έχει εκδώσει πολλαπλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις οποίες καλεί σε επιθέσεις σε γήπεδα που φιλοξενούν προημιτελικούς αγώνες του Champions League.

Την Τρίτη, η Άρσεναλ υποδέχεται την Μπάγερν Μονάχου στο στάδιο Emirates του Λονδίνου και η Ρεάλ Μαδρίτης παίζει με τη Μάντσεστερ Σίτι στο στάδιο Μπερναμπέου της Μαδρίτης, ενώ την Τετάρτη, η Παρί Σεν Ζερμέν αντιμετωπίζει την Μπαρτσελόνα στο Parc des Princes του Παρισιού και η Ατλέτικο Μαδρίτης φιλοξενεί την Μπορούσια Ντόρτμουντ στο στάδιο Wanda Metropolitano της Μαδρίτης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία στο Παρίσι την Τετάρτη ως απάντηση στην απειλή, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι θα υπάρχουν περισσότερα από 2.000 επιπλέον άτομα ασφαλείας, σύμφωνα με τις τυπικές επιχειρήσεις για μια μεγάλη ποδοσφαιρική αναμέτρηση.

“Η UEFA είναι ενήμερη για τις φερόμενες τρομοκρατικές απειλές που διατυπώθηκαν προς τους αγώνες του UEFA Champions League αυτής της εβδομάδας και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις αρχές στους αντίστοιχους χώρους διεξαγωγής”, ανέφερε η διοργανώτρια αρχή σε ανακοίνωσή της στο ESPN. “Όλοι οι αγώνες σχεδιάζεται να διεξαχθούν κανονικά με τις κατάλληλες ρυθμίσεις ασφαλείας”.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε στο ESPN σε ανακοίνωσή της ότι το επίπεδο απειλής σε εθνικό επίπεδο παραμένει σε “σημαντικό”, αλλά αναγνώρισε την τρομοκρατική απειλή κατά των αγώνων του Champions League.

«Γνωρίζουμε τις αναφορές στο Διαδίκτυο και τα ΜΜΕ σε σχέση με κλήσεις για στόχευση αγώνων σε όλη την Ευρώπη και εδώ στο Λονδίνο», δήλωσε ο Αναπληρωτής Βοηθός Επίτροπος Ade Adelekan, ο οποίος επιβλέπει την αστυνόμευση στο Λονδίνο την Τρίτη.

«Ωστόσο, θέλω να διαβεβαιώσω το κοινό ότι έχουμε ένα ισχυρό σχέδιο αστυνόμευσης για τον αποψινό αγώνα και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά μαζί με την ομάδα ασφαλείας του συλλόγου για να διασφαλίσουμε ότι ο αγώνας θα περάσει ειρηνικά.

«Όπως πάντα, ζητάμε από το κοινό να παραμείνει σε επαγρύπνηση και αν δει κάτι που δεν φαίνεται ή δεν αισθάνεται σωστό, τότε να το αναφέρει στην αστυνομία ή στο προσωπικό ασφαλείας».

Εκπρόσωπος της Άρσεναλ είπε στο ESPN ότι ο σύλλογος συνεργάζεται στενά με τη Μητροπολιτική Αστυνομία, προσθέτοντας: «Ο σχεδιασμός μας για το αποψινό παιχνίδι δεν διαφέρει και η προσέγγισή μας, σε συνεργασία με την Αστυνομία και την UEFA, είναι ανάλογη με το τρέχον επίπεδο απειλής στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δήλωσε στο ESPN σε δήλωση: «Οι υπηρεσίες Κρατικής Ασφάλειας έχουν σχεδιάσει μια επιχειρησιακή ανάπτυξη στην οποία θα συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 πράκτορες της Εθνικής Αστυνομίας και Πολιτικής Φρουράς, στους οποίους θα προστεθούν μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας της Μαδρίτης, για να διασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη τα δύο αθλητικά γεγονότα που πραγματοποιούνται σήμερα [Τρίτη] και αύριο [Τετάρτη] στην πρωτεύουσα.

«Η ανάπτυξη αυτή συντονίζεται και έχει την υποστήριξη που προβλέπεται στα μέτρα που, σε όλη την επικράτεια του Κράτους, θεσπίζει το Αντιτρομοκρατικό Σχέδιο Πρόληψης, Προστασίας και Αντίδρασης για το σημερινό επίπεδο 4 στα 5 της αντιτρομοκρατικής συναγερμού, στο οποίο Έχουν επίσης προστεθεί διάφορα μέτρα για την πρόληψη αυτού του τύπου απρόοπτων».

Εν τω μεταξύ, γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζεράλ Νταρμανίν δήλωσε ότι γνωρίζει την απειλή από το Ισλαμικό Κράτος και έχει οργανώσει αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

«Είδαμε, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα από το Ισλαμικό Κράτος που στοχεύει ιδιαίτερα τα γήπεδα, το οποίο δεν είναι καινούργιο», είπε ο Νταρμανίν στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Ο αρχηγός της αστυνομίας, με τον οποίο μίλησα πολύ νωρίς σήμερα το πρωί, έχει ενισχύσει σημαντικά τους πόρους ασφαλείας».

Οι ρεβάνς στο Champions League είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο αμυντικός της PSG Ντανίλο είπε ότι αυτός και οι συμπαίκτες του «πρέπει να επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο», αλλά ο προπονητής Λουίς Ενρίκε είπε ότι η απειλή ήταν ανησυχητική.

“Ποιος δεν θα ανησυχούσε για αυτό. Φυσικά και μας απασχολεί”, είπε ο Λουίς Ενρίκε. «Ελπίζουμε ότι είναι απλώς μια απειλή και ότι τίποτα δεν θα συμβεί».

Το πρόγραμμα των πρώτων προημιτελικών αγώνων:

Τρίτη 9/4
22:00 Άρσεναλ-Μπάγερν Μονάχου
22:00 Ρεάλ Μαδρίτης-Μάντσεστερ Σίτι

Τετάρτη 10/4
22:00 Ατλέτικο Μαδρίτης-Ντόρτμουντ
22:00 Παρί Σεν Ζερμέν-Μπαρτσελόνα

Οι επαναληπτικοί:
Τρίτη 16/4
22:00 Ντόρτμουντ-Ατλέτικο Μαδρίτης
22:00 Μπαρτσελόνα-Παρί Σεν Ζερμέν

Τετάρτη 17/4
22:00 Μπάγερν Μονάχου-Άρσεναλ
22:00 Μάντσεστερ Σίτι-Ρεάλ Μαδρίτης

Ημιτελικοί (30 Απριλίου/1 Μαΐου και 7/8 Μαΐου)
Ατλέτικο Μαδρίτης/Ντόρτμουντ–Παρί Σεν Ζερμέν/Μπαρτσελόνα
Άρσεναλ/Μπάγερν Μονάχου-Ρεάλ Μαδρίτης/Μάντσεστερ Σίτι

Τελικός 1/6
Λονδίνο-Wembley

Πηγές: ΕΡΤ, ESPΝ
Eπιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More