Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεχίζονται οι πολιτικές αναταράξεις για τη Γνωμοδότηση Ντογιάκου – Τι λένε συνταγματολόγοι και ΔΣΑ

Νέες πολιτικές αναταράξεις προκάλεσε το θέμα των παρακολουθήσεων μετά τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα Ντογιάκου για τον ελεγκτικό ρόλο της ΑΔΑΕ. Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεχίστηκαν σε υψυλούς τόνους, ενώ σε κοινή τους δήλωση καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασαν την αντίθεση τους και εντόπισαν ατοπήματα στη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, μετωπική πολιτική σύγκρουση προκάλεσε η γνωμοδότηση Ντογιάκου για το ρόλο της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών) , με την κυβέρνηση να τονίζει ότι οι επιθέσεις σε ανθρώπους της δικαιοσύνης οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί για από απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Ταυτόχρονα 16 συνταγματολόγοι εξέφρασαν τη ζωηρή ανησυχία τους για τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ως προς τη ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ.

«Η κυβέρνηση δεν υπαγορεύει τις απόψεις ούτε το ρόλο της Δικαιοσύνης και των ΑΑ. Άλλοι πολιτικοποιούν τη λειτούργια των ΑΑ προσεταιριζόμενοι τώρα ΑΑ που είχαν χαρακτηρίσει στο παρελθόν ”μπούρδες”» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Αναγνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης το συνταγματικό ρόλο της ΑΔΑΕ ή θα κρύψει τις ευθύνες του για τις υποκλοπές πίσω από την αντισυνταγματική γνωμοδότηση Ντογιάκου;» ρώτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 «Ο ίδιος κ. Ντογιάκος παραβίασε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ο ίδιος παραβίασε την διάκριση των εξουσιών, πράγμα ανεπίτρεπτο για οποιονδήποτε πόσο μάλλον για ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό. Ο κ. Ντογιάκος δεν μπορεί να πει στην ανεξάρτητη αρχή, σταματήστε τον έλεγχο. Η ΑΔΑΕ ακόμη και μετά το νόμο που άλλαξε η Νέα Δημοκρατία έχει αρμοδιότητες που εκπορεύονται εκ του Συντάγματος» επισήμανε η Όλγα Γεροβασίλη στην ΕΡΤ.

Για σοβαρά ατοπήματα της γνωμοδότησης Ντογιάκου έκαναν λόγο σε κοινή δήλωση τους 16 καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου.

«Αρμόδια κατά το Σύνταγμα να διασφαλίζει το απόρρητο, η ΑΔΑΕ δεν έχει απλώς τη δυνατότητα αλλά την υποχρέωση να ελέγχει την ΕΥΠ, τους παρόχους και κάθε άλλον εμπλεκόμενο παράγοντα για το αν κάνουν καλά τη δουλειά τους» ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι 16 Συνταγματολόγοι.

«Είναι άτοπο οδηγείται σε αδιέξοδο και διεθνή διασυρμό της φιλελεύθερης δημοκρατίας της χώρας» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η κυβέρνηση δεν αντιδικεί με τους επιστήμονες ,παρακολουθεί το διαλογο, δεν υπαγορεύει το ρόλο και τις αποφάσεις της Δικαιοσυνης κι των Ανεξάρτητων Αρχών» απάντησε  ο Γιάννης Οικονόμου.

Έντονη κριτική και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου

«Το ΔΣ του ΔΣΑ εκφράζει την απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεσή του τόσο για την έκδοση όσο και για το περιεχόμενο της Αρ. 1/2023 Γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» δήλωσε ο Δικηγόρος του Συλλόγου Αθηνών.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων 

Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για συνεχιζόμενη προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών: «Ας μείνει επιτέλους κάτι όρθιο από την επέλαση του επιτελικού κράτους και της συμμαχίας των προθύμων, που με τις ευλογίες του Πρωθυπουργού λειτουργούν πλέον προδήλως αντισυνταγματικά».

«Το ΚΚΕ στην συνταγματική αναθεώρηση είχε προτείνει να μη διορίζεται η ηγεσία της δικαιοσύνης απο την εκάστοτε κυβέρνηση» ανέφερε η Μαρία Κομνηνάκα.

«Η ιστορία Ντογιάκου είναι καθαρή παρέμβαση στο έργο μιας Ανεξάρτητης Αρχής» δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος σε συνέντευξη του.

«Για προθύμη δικαστική οδό προστασίας βρώμικων μυστικών», κάνει λόγο το ΜέΡΑ 25.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασούλας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More