Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Aνθρώπινο δικαίωμα, κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση της πολιτείας το δημόσιο νερό

“Έχουμε απέναντί μας την χειρότερη κυβέρνηση από το 1974 που με τις πράξεις της αποδεικνύει ότι θεωρεί το νερό ιδιωτικό, εμπορεύσιμο είδος, αντικείμενο ρύθμισης από την αγορά”, παρατήρησε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣΒ2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά την ομιλία της στην παρουσίαση της μελέτης του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τίτλο “Νερό υπό δημόσιο έλεγχο – Δικαίωμα της κοινωνίας, υποχρέωση της πολιτείας”, στον κατάμεστο Πολυχώρο Σπούτνικ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ρ. Δούρου υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός δεν λέει την αλήθεια όταν διαβεβαιώνει ότι δεν απειλείται ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού γιατί οι πράξεις του αποδεικνύουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή παραμένει πιστός σε ό,τι είχε προαναγγείλει από το 2018, όταν τασσόταν υπέρ της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ.

“Ο κ. Μητσοτάκης ρίχνει ένα ψηφοθηρικό πυροτέχνημα γιατί αν έλεγε την αλήθεια θα στήριζε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, δεν θα επιχειρούσε να ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του νερού, με το νόμο που ψήφισε ενώ ήταν σε εξέλιξη η τραγωδία των Τεμπών, ανοίγοντας τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού, μέσω της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων”, είπε χαρακτηριστικά.

Για να προσθέσει: “Αν έλεγε αλήθεια ο κ. Μητσοτάκης δεν θα επιχειρούσε να ιδιωτικοποιήσει το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα Αττικής και δεν θα είχε γράψει στα παλιότερα των υποδημάτων του τις αποφάσεις του ΣτΕ που ακυρώνουν τις ιδεοληπτικές προθέσεις του γιατί ορίζουν ότι το πόσιμο νερό, ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου, αλλά και κάθε έμβιου όντος, πρέπει να υπόκειται όχι απλώς στην εποπτεία, αλλά και στον έλεγχο του κεντρικού πυρήνα της κρατικής εξουσίας. Ούτε θα επιδείκνυε τέτοια αδιαφορία προς το ΣτΕ, γεγονός που το ανάγκασε, πράγμα πρωτοφανές, να εκδώσει απόφαση συμμόρφωσης”.

“Σήμερα απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που αδιαφορεί για την διεθνή και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, που παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας και τις αποφάσεις του ΣτΕ. Που χλευάζει τη λαϊκή αντίδραση όπως η μεγαλειώδης, μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, που δεν ήταν απλά άλλη μία συγκέντρωση. Αλλά μια σαφής λαϊκή εντολή για την υπεράσπιση του νερού. Αυτή την εντολή η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται να τηρήσει, κλείνοντας την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης, θεσπίζοντας την επαναφορά των μετοχών ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο στενό πυρήνα του Δημοσίου”.

Ν. Παππάς: Όσο κι αν επιμένει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό

Στην παρέμβασή του ο Νίκος Παππάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών και τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του κόμματος, παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι “η ιστορία των νερών έχει δείξει ότι χρειάζεται κοινωνικό κίνημα, συνδικαλιστικό κίνημα, νομικός αγώνας, επιστημονικός κόπος – τεκμηρίωση και πολιτικός αγώνας για την αλλαγή και την εφαρμογή πολιτικών διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του νερού”.

“Το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, το πόσιμο νερό ανθρώπινο δικαίωμα. Όσο και να επιμένει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ιδιωτικοποίησή του”, είπε.

Χρ. Γιαννούλης: Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης με σθένος αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, τόνισε μεταξύ άλλων ότι “οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ήδη από το 2014 αντιτάχθηκαν με σθένος στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης. Η λαοθάλασσα στην πλατεία Αριστοτέλους την περασμένη εβδομάδα επαναβεβαίωσε την αμετακίνητη θέση τους”.

Γ. Αλεξανδράκης: Η κυβέρνηση της ΝΔ, εδώ και 4 χρόνια, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ιδιωτικοποιήσει το νερό

Ο Γιώργος Αλεξανδράκης, μέλος ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, μεταξύ άλλων, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε: “Η κυβέρνηση της ΝΔ, εδώ και 4 χρόνια, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ιδιωτικοποιήσει το νερό στη χώρα μας. Προσπάθησε να ιδιωτικοποιήσει το 40% των αποθεμάτων νερού με το ΣΔΙΤ στο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα, δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις του ΣτΕ για την επιστροφή των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο και έφερε νόμο για την ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση του νερού και στη δεδομένη αύξηση των τιμολογίων”.

“Ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα. Αν ήθελε να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, όπως προεκλογικά δεσμεύτηκε, πρώτον θα ψήφιζε την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και δεύτερον θα σεβόταν την ουσία των αποφάσεων του ΣτΕ, που αναφέρουν ότι θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος από το δημόσιο, χωρίς την παρέμβαση τρίτου, όπως της Ρυθμιστικής Αρχής”, πρόσθεσε.

Κ. Βλαχάκης: Ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού απασχολεί έντονα τους νέους

Στον χαιρετισμό του, ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης, γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, είπε: “Συχνά όταν συζητάμε για τα προβλήματα των νέων επικεντρωνόμαστε στην ανεργία και την εργασιακή επισφάλεια και δικαίως. Αμελούμε ωστόσο να εστιάσουμε σε δύο ακόμα έννοιες, στην ποιότητα ζωής και την ασφάλεια. Και οι δύο, ότι και αν λέει ο κ. Μητσοτάκης, είναι συνδεδεμένες με την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, όπως είναι και το νερό. Είναι συνδεδεμένες με την ύπαρξη δημόσιων πολιτικών, αλλά και υποδομών και υπηρεσιών, που θα εγγυώνται ότι οι ανισότητες συνεχώς θα αμβλύνονται, ότι δεν θα μένει κανείς μόνος του μπροστά στις αλλεπάλληλες κρίσεις. Γι’ αυτό η συζήτηση αυτή σήμερα, για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού, συνεχίζει να απασχολεί έντονα τους νέους αλλά και όλους τους πολίτες. Φάνηκε άλλωστε στην πρωτοφανή συμμετοχή στην μεγάλη συναυλία πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη”.

Τέλος, τη μελέτη ανέλυσαν τα μέλη της συντακτικής ομάδας: Κωνσταντίνος Αγόρης, δημοσιογράφος, οικονομολόγος και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Καρδίτσας, Γιώργος Αναβαλόγλου, χρηματοοικονομικός σύμβουλος, Παναγιώτης Μελαχρινός, οικονομολόγος, Msc, Δρ. Δημόσιας Διοίκησης, Βαγγέλης Παναγιωτουνάκος, δικηγόρος, LL.M και Ματίνα Πούλου, δικηγόρος, Δρ. Νομικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More