Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σχέδιο δράσης με αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ, για τιθάσευση του πληθωρισμού

Σταθερή παρέμεινε η ΕΚΤ στην πολιτική της αύξησης των επιτοκίων -παρά την κρίση στον τραπεζικό κλάδο- με την απόφασή της να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή κατά 50 μονάδες βάσης. Παρά τις παρενέργειες που καταγράφονται παγκοσμίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα, με τον ελβετικό κολοσσό Credit Suisse να διασώζεται με 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την Κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, η ΕΚΤ επιμένει στην τιθάσευση του πληθωρισμού με εργαλείο το ακριβότερο χρήμα.

«Σωσίβιο» στην Credit Suisse από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Η Credit Suisse, μία γιγαντιαία ευρωπαϊκή τράπεζα με ιστορία 167 ετών, φτάνει την Τετάρτη 15/3 στο χείλος του γκρεμού. Την Πέμπτη 16/3 στηρίζεται με 54 δισ. δολάρια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και η μετοχή ανακάμπτει ύστερα από κατάρρευση που σε ετήσια βάση έφτασε και στο 70%. Στις διεθνείς αγορές η επιφυλακτικότητα παραμένει.

«Νομίζω ότι τα γεγονότα με τη Silicon Valley Bank και την Credit Suisse αντανακλούν αυτό που συμβαίνει στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αρχίζουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερες συνέπειες από τα υψηλά επιτόκια. Φυσικά, δεν μπορούμε να πούμε ότι τα αίτια είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις επειδή στην τελική τα επιχειρηματικά μοντέλα μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά υπάρχουν ομοιότητες όσον αφορά στα προβλήματα της εταιρικής διακυβέρνησης» επισημαίνει ο Γκάρι Έντζι, οικονομικός αναλυτής.

Παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, η ΕΚΤ παρέμεινε «πιστή» στις αρχικές της εξαγγελίες και προχώρησε σε μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Τα χαρτιά για τις επόμενες κινήσεις όμως παρέμειναν κλειστά. Ο στόχος είναι ένας: μείωση του πληθωρισμού

Όπως επισήμανε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ «Παρακολουθούμε στενά τις τρέχουσες εντάσεις στην αγορά και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε όπως απαιτείται για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ. Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας».

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σήμερα βρίσκεται σε καλύτερη θέση, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές υπογράμμισε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ωστόσο επισήμανε πως «δεν χωράει εφησυχασμός» καθώς «οι αβεβαιότητες είναι πολλές και οι προκλήσεις νέες και μεγάλες».

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς, οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Πατέλης, Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, συνεχίζεται η κατρακύλα της μετοχής της First Republic Bank, της 3ης τράπεζας στις ΗΠΑ που μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα. Η διοίκησή της αναζητά εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων και η πώληση.

«Μπορώ να διαβεβαιώσω τα μέλη της Επιτροπής ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιές και οι Αμερικανοί μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι οι καταθέσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται» είπε η Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας τα βλέμματα στρέφονται στην συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ και τις ανακοινώσεις για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων

Το κραχ της «Credit Suisse»: Η χαμένη αξιοπιστία – Σωρεία σκανδάλων για διαφθορά..μέχρι και κατασκοπεία

Οι κρίσεις αυτού του είδους είναι συνήθως πολυπαραγοντικές. Κατά τους αναλυτές του Bloomberg, τα προβλήματα εντάθηκαν (την τελευταία τριετία) όταν η «Credit Suisse» άρχισε να εμπλέκεται σε οικονομικά και νομικά σκάνδαλα. Αυτά περιλαμβάνουν μια καταδίκη της τράπεζας επειδή επέτρεψε σε εμπόρους ναρκωτικών να κάνουν ξέπλυμα χρήματος στη Βουλγαρία, την εμπλοκή της Credit Suisse σε μια υπόθεση διαφθοράς στη Μοζαμβίκη, ένα σκάνδαλο κατασκοπείας με την τράπεζα να παρακολουθεί πρώην στέλεχός της καθώς και μια τεράστια διαρροή στοιχείων 18.000 πελατών σε μέσα ενημέρωσης.

Ένας ακόμη παράγοντας ήταν ότι Credit Suisse ήταν πρόθυμη να αναλάβει «επικίνδυνους» πελάτες που άλλες τράπεζες απέφευγαν όπως υψηλού ρίσκου επενδυτικά fund που τελικώς κατέρρευσαν στοιχίζοντας στην τράπεζα απώλειες δισεκατομμυρίων. Όλα αυτά προκάλεσαν μείζον πλήγμα στην αξιοπιστία της και μια επακόλουθη μεγάλη απώλεια πελατών στα τέλη του 2022, ιδίως στον τομέα της διαχείρισης ασιατικών κεφαλαίων που ήταν από τις σημαντικότερες πηγές κέρδους της τράπεζας.

Μετά τις μαζικές αναλήψεις κεφαλαίων στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, ο διευθύνων σύμβουλος Ούλριχ Κέρνερ ξεκίνησε μια τεράστια εκστρατεία για να καθησυχάσει τους ανήσυχους πελάτες και να τους ξαναφέρει πίσω. Η προσπάθεια είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς μέσα στον Ιανουάριο με αύξηση των καταθέσεων.

Ωστόσο στις 9 Μαρτίου η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έθεσε υπό αμφισβήτηση τον ετήσιο ισολογισμό της Credit Suisse προκαλώντας την καθυστέρηση τη δημοσίευσής του και δημιουργώντας νέες ανησυχίες. Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank ενέτεινε τον πανικό στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα. Οι επενδυτές και της Credit Suisse άρχισαν να ξεφορτώνονται αμφίβολης ασφάλειας επενδυτικά προϊόντα και οι καταθέτες ν’ αποσύρουν κεφάλαια προκαλώντας κατακόρυφη πτώση της μετοχής της.

Η μετοχή έχει αρχίσει πλέον να ανακάμπτει αφού η Credit Suisse εξασφάλισε δάνειο 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Πληθωρισμός και χρηματοπιστωτική κρίση – Ο μονόδρομος των … υψηλών επιτοκίων και ο φαύλος κύκλος που μεγαλώνει το ρίσκο

Ο πληθωρισμός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την χρηματοπιστωτική κρίση. Για την αντιμετώπισή του, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει άλλο τρόπο από το να αυξήσει τα επιτόκια. Όμως κάθε αύξηση επιτοκίου ρίχνει τις τιμές των ομολόγων, δηλαδή περιουσιακών στοιχείων στα οποία ενδεχομένως έχουν επενδύσει οι τράπεζες, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο να αυξηθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Άρα, μεγαλύτερος πληθωρισμός, μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων και μεγαλύτερο ρίσκο για τις τράπεζες.

Η ΕΚΤ επιμένει στην αύξηση των επιτοκίων διότι προβλέπει επίμονή του πληθωρισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κριστίν Λαγκάρντ στην αρχή της τοποθέτησής της προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές είναι οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ: 5,3% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,1% το 2025. Με τέτοιες εκτιμήσεις, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων. Και όσο ακριβότερο θα γίνεται το χρήμα, τόσο θα μεγαλώνει και ο κίνδυνος.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Λήδα Παπαδοπούλου

Σχετική είδηση: Ρουμελιώτης: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια – Άγνωστες οι συνέπειες από μια μεγάλης κλίμακας κρίση σε Παγκόσμια Τράπεζα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More