Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέσσερεις σημαντικοί υγρότοποι στην Κέρκυρα

Δεκάδες μικροί παράδεισοι σε ένα μικρό σχετικά νησί, οι λιμνοθάλασσες και οι υγρότοποι της Κέρκυρας φιλοξενούν πλήθος σπάνιων πτηνών, που αποτελούν πόλο έλξεως για χιλιάδες επισκέπτες.

Ο δημοσιογράφο της ΕΡΤ Γιάννης Ανδριώτης, λάτρης της φύσεως και του νησιού του, ξεναγεί τους τηλεθεατές στο βασίλειο των πτηνών και δη των φλαμίνγκο.

Ένα τοπίο που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, η Κέρκυρα ακολουθεί την σύγχρονη εποχή σβήνοντας σταδιακά από τον γεωλογικό της χάρτη περιοχές με πολύ πράσινο, έλη και βαλτότοπους. Αυτά αποξηράνθηκαν και τα χωράφια αντικατέστησαν το αφιλόξενο τοπίο, που αποτελούσε εστία πρόκλησης νοσημάτων. Σιγά- σιγά ακόμη και τα χωράφια μετατράπηκαν σε παραθεριστικούς οικισμούς, εξοχικά και ξενοδοχειακές μονάδες. Η πανίδα του νησιού εγκλωβίστηκε σε ελάχιστα σημεία, που όμως είναι ενδεικτικά του πλούτου του νησιού.

Περίπου 60 υγρότοποι είναι διάσπαρτοι στο νησί, που ευνοούνται από την γεωλογία και το κλίμα, εξηγεί ο Γιάννης Γαστεράτος, δασολόγος- ορνιιθολόγος.

Η Κέρκυρα είναι γνωστή διεθνώς για την βιοποικιλότητα των υγροτόπων της και το καλοκαίρι φτάνουν κυρίως Βρετανοί ερασιτέχνες και επαγγελματίες ορνιθολόγοι,  εφοδιασμένοι με τις ειδικές μηχανές τους, προκειμένου να την καταγράψουν, συνδυάζοντας το χόμπι με τις διακοπές, σημειώνει ο κ. Γαστεράτος.

Οι μεγάλοι παραθαλάσσιοι υγρότοποι- λιμνοθάλασσες Χαλικιοπούλου, Κορισσίων, Αντινιώτη, οι Αλυκές Λευκίμμης, προστίθενται σε έναν μακρύ κατάλογο περιοχών, που λειτουργούν ως καταφύγια της υδρόβιας ζωής. Οι παραλίες του Ίσσου, η λίμνη Μπρεντάνου, η Καβουρόλιμνη, είναι κάποιες από τις τοποθεσίες που μπορεί να αναζητήσει ο επισκέπτης, ο οποίος δεν αρκείται στις θορυβώδεις, λαμπερές και επιφανειακές ομορφιές του αστικού τοπίου.

Η οικοπεδοποίηση, η ηχορύπανση, ακόμη και οι συνεχείς πτήσεις των αεροσκαφών δεν πτοούν τους ιπτάμενους κατοίκους των λιμνότοπων, που δείχνουν πως έχουν εξοικειωθεί με την σύγχρονη εποχή και αδιαφορούν για την πολύβουη και πολύχρωμη ανθρώπινη δραστηριότητα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More