Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα έξυπνα βίντεο στο TikTok που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι που φέρνουν Αλβανούς στη Μεγάλη Βρετανία

Τα βίντεο συνοδεύονται από ρυθμική αλβανική ραπ μουσική για να διαφημίσουν προσφορές με μειωμένες τιμές.

Οι διελεύσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το 2022, εν μέρει χάρη σε τέτοιες γυαλιστερές διαφημίσεις του TikTok.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα κομψά βίντεο στο TikTok (χωρίς ήχο) που χρησιμοποιούν οι αδίστακτοι λαθρέμποροι που προτρέπουν τους Αλβανούς να περάσουν τη Μάγχη στη Βρετανία.

Με ένα συνοδευτικό δυναμικό σάουντρακ αλβανικής ραπ μουσικής, τα πλάνα διαφημίζουν προσφορές με μειωμένες τιμές κόστους της παράνομης μεταφοράς για άνδρες, γυναίκες και ακόμη και παιδιά που ταξιδεύουν από τη Γαλλία.

Οι τιμές ξεκινούν από 3.000 στερλίνες για ενήλικες και 2.500 στερλίνες για παιδιά και όλες εγγυώνται «100% ασφαλή διέλευση» χρησιμοποιώντας κορυφαίας ποιότητας άκαμπτες φουσκωτές βάρκες με σωσίβια που παρέχονται.

Ακόμα και με την προσέγγιση του χειμώνα και τις φουρτουνιασμένες θάλασσες και τους θυελλώδεις ανέμους, τα βίντεο καυχιούνται ότι τα ταξίδια θα συνεχιστούν «όλο το χρόνο ανεξαρτήτως καιρού».

Οι Αλβανοί που ενδιαφέρονται να κάνουν το ταξίδι στη Μάγχη η οποία είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους θαλάσσιους δρόμους στον κόσμο, καλούνται να στείλουν απευθείας μήνυμα στους λαθρέμπορους για λεπτομέρειες σχετικά με τις επόμενες διελεύσεις.

Σε συνεργασία με κουρδικές συμμορίες, οι Αλβανοί διαφημίζουν τις διαδρομές και παίρνουν χρήματα από τους υποψήφιους ταξιδιώτες, ενώ προσφέρουν σε όσους δεν έχουν τα μετρητά την επιλογή να εργαστούν για εγκληματικές συμμορίες στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επιστρέψουν τα χρήματα.

Οι τιμές ξεκινούν από 3.000 λίρες για ενήλικες και 2.500 λίρες Αγγλίας για παιδιά

Παρά τις προσπάθειες περιορισμού των διελεύσεων, οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται χάρη στις γυαλιστερές διαφημίσεις που δημοσιεύονται στο TikTok και στα αλβανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα και με την προσέγγιση του χειμώνα και τις φουρτουνιασμένες θάλασσες και τους θυελλώδεις ανέμους, τα βίντεο καυχιούνται ότι τα ταξίδια θα συνεχιστούν «όλο το χρόνο ανεξαρτήτως καιρού».

Με έδρα γύρω από το γαλλικό λιμάνι της Δουνκέρκης, οι αρχηγοί της συμμορίας χρησιμοποιούν ταχύτατες άκαμπτες φουσκωτές βάρκες από την Κίνα με ισχυρούς εξωλέμβιους κινητήρες για να κάνουν το ταξίδι στη Μάγχη σε λιγότερο από μία ώρα.

Οι μετανάστες φτάνουν στην ακτή έχοντας κάνει το ταξίδι από την Αλβανία είτε μέσω Ιταλίας είτε μέσω Σερβίας, Κροατίας και μέσω Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου.

Μια πηγή στην αλβανική πρωτεύουσα Τίρανα δήλωσε στη MailOnline: «Οι συμμορίες κερδίζουν δεκάδες χιλιάδες στερλίνες από τους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν και όλα αυτά επειδή στην Αλβανία οι μισθοί και η εργασία είναι πολύ χαμηλοί και ανύπαρκτοι».

Ένας Αλβανός σε ένα μικρό χωριό ξέρει ότι οι προοπτικές του είναι φτωχές αν μείνει στη χώρα του, αλλά ξέρει ότι αν πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βγάλει πολλά χρήματα και να τα στείλει πίσω στην οικογένειά του.

Μπορεί να καταλήξει να δουλεύει σε πλυντήριο αυτοκινήτων ή να τον στρατολογήσουν για να εργαστεί σε εργοστάσιο κάνναβης, αλλά δεν είναι όλοι οι Αλβανοί εγκληματίες, πολλοί είναι σκληρά εργαζόμενοι και θα δουλέψουν σκληρά για ένα καλό μεροκάματο.

«Οι Αλβανοί μετανάστες είναι ευτυχείς να κάνουν τις οικοδομικές εργασίες και τις δουλειές του ποδαριού που πολλοί Βρετανοί δεν θέλουν να κάνουν, επειδή ξέρουν ότι τουλάχιστον θα πληρωθούν και θα βγάλουν κάποια χρήματα  κάτι που έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να κάνουν στην Αλβανία».

Οι τιμές έχουν πέσει από το υψηλό των 5.000 λιρών Αγγλίας το καλοκαίρι και οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το 60% όλων των διελεύσεων από τη Γαλλία προς τη Βρετανία.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο TikTok νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειχνε μετανάστες σε μια βάρκα να κατευθύνονται προς τους λευκούς βράχους του Ντόβερ, ενώ στο βάθος φαινόταν καθαρά ένα πλοίο που έπλεε προς τη Γαλλία.

Διαφήμιζε διελεύσεις έναντι 3.000 λιρών, ενώ μια άλλη έδειχνε μια ομάδα αποτελούμενη εξ ολοκλήρου από νεαρούς Αλβανούς άνδρες σε μια βάρκα να φτιάχνουν το σύμβολο του αλβανικού αετού με τα δύο χέρια, καθώς γελούσαν και αστειεύονταν ότι κατευθύνονται προς τη Βρετανία.

Το ταξίδι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και οι αυξανόμενοι αριθμοί έρχονται παρά την τραγωδία του περασμένου Νοεμβρίου, όταν σκάφος που μετέφερε μετανάστες ανατράπηκε στα ανοικτά των ακτών της Γαλλίας με 27 νεκρούς.

Ενώ τον Σεπτέμβριο 57 μετανάστες, κυρίως Αλβανοί, χρειάστηκε να διασωθούν από τη γαλλική ακτοφυλακή αφού το σκάφος τους άρχισε να βυθίζεται.

Οι Αλβανοί μπορούν να εισέλθουν στη Γαλλία καθώς προέρχονται από υποψήφιο κράτος μέλος της ΕΕ και μπορούν να παραμείνουν για 90 ημέρες χωρίς βίζα και έτσι πολλοί είναι σε θέση να κάνουν ακόμη και το ταξίδι από την Αλβανία προς τις ακτές της Μάγχης με δημόσια μέσα μεταφοράς χρησιμοποιώντας τρένα και πλοία.

Πηγή: Daily Mail

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More