Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουλάχιστον 2 νεκροί από τον φονικό σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην Καλιφόρνια – Στο σκοτάδι χιλιάδες πολίτες

Σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ συγκλόνισε τη Βόρεια Καλιφόρνια νωρίς το πρωί της Τρίτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους και αφήνοντας χιλιάδες στο σκοτάδι, σύμφωνα με το NBC News, ενώ ειδικοί προειδοποίησαν γιια μια άλλη μεγάλη δόνηση.

Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού

Μπουκάλια πέφτουν από τα ράφια των καταστημάτων πώλησης οινοπνευματωδών ποτών την ώρα που του ισχυρού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ έπληξε τις ακτές της Βόρειας Καλιφόρνιας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 16,1 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ USGS, το οποίο προσέθεσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε 12 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Φέρντεϊλ της Καλιφόρνιας και περίπου 210 μίλια από το Σαν Φρανσίσκο.

Δεν υπήρξε προειδοποιήση για τσουνάμι.

Footage shows bottles fall off liquor store shelves as a strong earthquake hit the Northern California coast.

The 6.2-magnitude quake was centered offshore about 210 miles from San Francisco. The nearest population center, Eureka, is about 45 miles north. https://t.co/zmyBPmOsQ0 pic.twitter.com/Jm5LKnUBDc

— ABC News (@ABC) December 21, 2021

Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα 

Οι τοπικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και ότι γέφυρα υπέστη ζημιά.

Wow. This is the aftermath of a strong magnitude 6.4 earthquake that rocked Northern California this morning.

Caroline Titus shared the video of their 140-year-old Victorian home. She writes: “This was our coffee station. Sorry for dark video. Power still out.” pic.twitter.com/99DhGmmLag

— John-Carlos Estrada (@Mr_JCE) December 20, 2022

Το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στις 02:34 τοπική ώρα (12:34 ώρα Ελλάδος) εντοπίστηκε σε βάθος 16,1 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το USGS, το οποίο προσέθεσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε 12 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Φέρντεϊλ της Καλιφόρνιας, σε απόσταση 4 ωρών οδικώς βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

BREAKING: A magnitude 6.4 earthquake just struck in Northern California, just southwest of Eureka. Did you feel it? pic.twitter.com/r2Gcz8SutU

— Breaking Weather by AccuWeather (@breakingweather) December 20, 2022

Δεν υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί τσουνάμι, ανακοίνωσε παράλληλα το σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι των ΗΠΑ.

Στην Φέρντεϊλ και στην κομητεία Χάμπολτ, στην οποία βρίσκεται η πόλη αυτή, περισσότερα από 64.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν είχαν ρεύμα νωρίς σήμερα, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος Poweroutageus.com.

Η εταιρεία διαχείρισης του συστήματος ηλεκτροδότησης της Καλιφόρνιας CISO, η οποία εποπτεύει μεγάλο μέρος του ηλεκτρικού δικτύου της πολιτείας, εξέδωσε ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για την περιοχή μετά τον σεισμό.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν παράλληλα ότι η αστυνομία αυτοκινητοδρόμων της Καλιφόρνιας ανταποκρίνεται σε πληροφορίες για ρωγμές στην γέφυρα της Φέρντεϊλ πάνω από τον ποταμό Ιλ. Η πόλη αυτή, που έχει περίπου 15.000 κατοίκους, βρίσκεται 420 χιλιόμετρα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο και 31,54 χιλιόμετρα νότια της Γιουρίκα.

«Έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην κομητεία», αναφέρουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Χάμπολτ σε μήνυμά τους στο Twitter.

Η Καλιφόρνια αντιμετωπίζει τακτικά σεισμούς και οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως ένας σεισμός ικανός να προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές θα πλήξει την πολιτεία μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Πηγές: NBC, AFP, Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More