Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία – Επέτειος πραξικοπήματος: Με το βλέμμα στις ΗΠΑ και τον Γκιουλέν

Μαχητικά αεροσκάφη σε χαμηλές πτήσεις, βόμβες στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα και άρματα μάχης στους δρόμους. Στις 15 Ιουλίου 2016, τμήματα του τουρκικού στρατού προέβησαν σε στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πάνω από 250 νεκροί και περισσότεροι από 2.000 τραυματίες ήταν ο απολογισμός, ενώ ο Ερντογάν φέρεται να γλίτωσε απόπειρα δολοφονίας στον τόπο των διακοπών του στη Μαρμαρίδα.

Εξι χρόνια αργότερα υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα και η κοινωνία παραμένει πολωμένη.

Η τουρκική ηγεσία θεωρεί υπεύθυνο τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και σε νέες δηλώσεις υπερτονίζεται ότι ο άνθρωπος που συνιστά «τρομοκρατική απειλή» παραμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά τα αιτήματα έκδοσής του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση στις 17.30, για την επέτειο του πραξικοπήματος ενώ στο μήνυμα του κάνει και φέτος λόγο για επική αντίσταση:

«Αναμφίβολα, η κύρια σημασία της 15ης Ιουλίου για εμάς είναι ότι για πρώτη φορά στα πραξικοπήματα που υπέστη το έθνος μας  έγινε ένδοξη αντίσταση. Με την επική αντίσταση που κάναμε με μια καρδιά και μία γροθιά, δείξαμε σε φίλους και εχθρούς ότι η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να αιχμαλωτιστεί και ποτέ δεν γονατίζει το τουρκικό έθνος»

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στα «Νέα» επισημαίνει ότι «αν η απόπειρα πραξικοπήματος είχε πετύχει θα υπήρχε μια πολύ διαφορετική Τουρκία σήμερα. Η δημοκρατία δεν θα υπήρχε και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες θα είχαν ανασταλεί επ’ αόριστον. Το έθνος θα είχε πέσει στα χέρια μιας εξτρεμιστικής κυβέρνησης», σημειώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στην «τρομοκρατική οργάνωση» (όπως την αποκαλεί η Τουρκία) FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου ιμάμη που ο Ερντογάν πιστεύει ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τονίζει ότι συνιστά απειλή για όλη την ανθρωπότητα.

Στο άρθρο του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρεται στην «αποφασιστική εκκαθάριση» του δημόσιου τομέα, του στρατού, αλλά του ιδιωτικού τομέα στην οποία προχώρησε η Άγκυρα μετά το 2016, επισημαίνοντας πάντως ότι ο «επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης» εξακολουθεί να διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More