Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία: Πέντε παιδιά συνελήφθησαν για τη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου στην Κωνσταντινούπολη

Δεκάδες τάφοι καταστράφηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή στο μεγαλύτερο εβραϊκό νεκροταφείο της Κωνσταντινούπολης –το οποίο είναι εν μέρει εγκαταλειμμένο– και πέντε παιδιά συνελήφθησαν για τη βεβήλωση αυτή, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Σύμφωνα με την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, καταστράφηκαν 81 ταφόπλακες.
Από το γραφείο του κυβερνήτη έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν με την κατηγορία του βανδαλισμού «πέντε έφηβοι ηλικίας 11-13 ετών». «Οι ύποπτοι συνελήφθησαν και η έρευνα συνεχίζεται», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Hasköy Mezarlığımıza gece yarısı girilmiş, 36 tane mezar taşımız tahrip edilmiştir.
Konu tüm resim ve gece kayıtları ile ilgili makamlara iletilmiş olup, bu vandalizmi yapanların bir an evvel yakalanmasını beklemekteyiz.@TC_icisleri @TC_istanbul pic.twitter.com/8vapMNW6o8

— Türk Yahudi Toplumu (@tyahuditoplumu) July 15, 2022

Η εβραϊκή κοινότητα της πόλης αρχικά έκανε λόγο για καταστροφή 36 τάφων. Σε ανάρτησή της στο Twitter, που συνοδεύεται από πολλές φωτογραφίες, ανέφερε ότι οι δράστες μπήκαν στο κοιμητήριο του Χιάσκοϊ «γύρω στα μεσάνυχτα» και κατέστρεψαν 36 ταφόπλακες.

«Η υπόθεση ανατέθηκε στις αρμόδιες αρχές, με όλες τις συνοδευτικές φωτογραφίες και τα βίντεο και αναμένουμε ότι οι δράστες αυτού του βανδαλισμού θα συλληφθούν το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού καταδίκασε αμέσως τη βεβήλωση του νεκροταφείου, τονίζοντας ότι «εκείνοι που προσπαθούν να διαταράξουν την ενότητα και την αλληλεγγύη μας με τέτοιες προκλήσεις δεν θα δικαιωθούν ποτέ».

Το Χάσκοϊ είναι το μεγαλύτερο εβραϊκό νεκροταφείο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από την εβραϊκή κοινότητα που σήμερα αριθμεί 15.000 μέλη, από 200.000 στις αρχές του 20ού αιώνα.

Διαβάστε ακόμα: Τουρκία: Στο έλεος των βανδάλων η Αγία Σοφία

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More