Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία: Σε ελεύθερη πτώση οικονομία και δημοφιλία Ερντογάν

Στα 20 χρόνια της πολιτικής του κυριαρχίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται πλέον αντιμέτωπος με την ήττα, καθώς ένα χρόνο πριν τις εκλογές φαίνεται να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Ο ίδιος επιμένει πως για τα προβλήματα στο εσωτερικό φταίνε οι διαδηλώσεις και οι κερδοσκόποι.

Η μία μετά την άλλη οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν στη δεύτερη θέση όποιον αντίπαλο και να αντιμετωπίσει. Μάλιστα η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν απέναντί του έχει τους δύο Δημάρχους, τον Μανσούρ Γιαβάς, της Άγκυρας και τον Εκρέμ Ιμάμογλου της Κωνσταντινούπολης.

Και βέβαια χάνει και από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ακόμη και στον πρώτο γύρο.

«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αμβλύνει τα προβλήματα καταφεύγοντας στον λαϊκισμό δεν αποδίδουν. Η πραγματικότητα της κοινωνίας δεν επιτρέπει να καταφύγουμε σε πολιτικές ψευδαισθήσεις», δηλώνει ο επικεφαλής εταιρείας δημοσκοπήσεων Μουράτ Γκεζιτζί.

Η οικονομία καταρρέει και ο κόσμος φαίνεται να είναι στα όριά του. Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσαν και τα 5ετη ασφάλιστρα κινδύνου για τη χρεωκοπία της Τουρκίας, με τους επενδυτές να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση. Τα CDS έφτασαν τις 837 μονάδες, στην υψηλότερη τιμή εδώ και 19 χρόνια.

Αν και υπάρχει η φημολογία για πρόωρες εκλογές, αναλυτές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα τον συνέφερε.

Οι εκλογές αναμένεται να γίνουν στη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Για τον Ερντογάν έχουν μεγάλη συμβολική σημασία και όπως όλα δείχνουν θα είναι για εκείνον και ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Ερντογάν: Η χώρα είναι από τις προνομιούχες στον κόσμο

Ο πρόεδρος Ερντογάν βρέθηκε νωρίτερα στο λιμάνι Φίλιος του Ζογκουλντάγκ στη Μαύρη Θάλασσα, όπου πριν από 2 χρόνια η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου. Στη σημερινή τελετή έγινε η συγκόλληση τμημάτων του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην ξηρά. «Το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα έχουμε μεταφέρει στο εθνικό μας σύστημα 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που θα παράγονται ημερησίως σε πρώτη φάση. Ας ελπίσουμε θα φτάσουμε στο μέγιστο της παραγωγής το 2026», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα είναι από τις προνομιούχες στον κόσμο καθώς διαθέτει πλέον έναν ισχυρό στόλο με 4 πλωτά γεωτρύπανα και 3 σεισμολογικά. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι το 4ο γεωτρύπανο που αγοράστηκε πρόσφατα θα ονομαστεί Αμτουλχαμίτ Χαν, προς τιμή του Σουλτάνου Αμπτουλχαμίτ και προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει και σε νέες αγορές.

«Ως χώρα που περιβάλλεται από 3 θάλασσες, κάνουμε αισθητή την παρουσία μας όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπερασπιζόμαστε τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων σε κάθε πλατφόρμα. Η στάση της χώρας μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη χωρίς καμία αμφιβολία. Δεν θίγουμε τα δικαιώματα κανενός, ούτε δίνουμε τα δικαιώματά μας σε κλέφτες.

Ποτέ δεν επιτρέπουμε να μας αφαιρέσουν αυτό που είναι δικό μας με εκφοβισμό, απειλές και τεχνάσματα. Χρησιμοποιούμε την ενέργεια όχι ως παράγοντα έντασης και σύγκρουσης, αλλά ως κλειδί για την περιφερειακή συνεργασία. Με αυτή την κατανόηση, προσπαθούμε να αναπτύξουμε τρόπους συνεργασίας με τους παίκτες της περιοχής. Θα αρχίσουμε σύντομα να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα αυτών των επαφών που έχουμε πραγματοποιήσει την επόμενη περίοδο», κατέληξε ο τούρκος πρόεδρος.

Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More