Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Ισραήλ οδεύει για ρεκόρ εκλογικών αναμετρήσεων

Στο Ισραήλ πριν μερικές μέρες οι Μπένετ-Λαπίντ ανακοίνωσαν πως ανοίγουν το δρόμο για τη διάλυση του κοινοβουλίου και την πτώση της κυβέρνησης τους. Επομένως στις αρχές του ερχομένου Νοεμβρίου το Ισραήλ θα έχει για 5 φορά εκλογές μέσα σε 3 και κάτι χρόνια, εξέλιξη που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα, αλλά και διεθνώς ! Τι συνέβη αυτή τη φορά και ο οκτακομματικός συνασπισμός διήρκεσε μόλις 12 μήνες, αλλά και γενικότερα ποια είναι η αιτία της πολιτικής αστάθειας που σημειώνεται στο Ισραήλ εδώ και χρόνια;

Βίκτορ Ελιέζερ

Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ελλάδα και τον Κόσμο» προς τον , ανταποκριτή στην Ελλάδα της εφημερίδας Yedioth Achronoth (Γεντιότ Αχαρονότ/Τελευταία Νέα), που είναι η μεγαλύτερη εφημερίδα του Ισραήλ.

Με τον ίδιο εξετάστηκε το ποια είναι τώρα η πραγματικότητα των πολιτικών δυνάμεων που θα κατέλθουν στις νέες εκλογές, ποιος φαίνεται πως θα συνεργαστεί με ποιόν και κατά πόσο ισχύουν οι εκτιμήσεις πως έρχεται ξανά η ώρα του Λικούντ, με τον Νετανιάχου ή και χωρίς αυτόν. Αναφέρθηκαν επίσης οι διαρκείς κρίσεις που ξεσπούν με τους Παλαιστινίους όλα τα τελευταία χρόνια και το κατά πόσο υπάρχει εν ενεργεία οποιαδήποτε διαδικασία επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος.

Τέλος, έγινε ανάλυση όλων των γεωπολιτικών πραγματικοτήτων που σχετίζονται με το Ισραήλ, από τις πρωτοβουλίες του για εξεύρευση λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, την αντίδραση του στην επαναπροσέγγιση της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν, τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» που έχει συνάψει με σειρά από αραβικές χώρες, έως το πώς είχαν διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο, με τη νέα κυβέρνηση, οι σχέσεις του Τελ Αβίβ με την Αθήνα, τη Λευκωσία και την Αγκυρα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More