Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το καρύδι Ολύμπου -Το αγροτικό μουσείο της Ποταμιάς

Στα 20 χιλιόμετρα από τον Όλυμπο στο χωριό Μαγούλα, παράγεται ένα ξεχωριστό προϊόν, το καρύδι. Από εκλεκτός καρπός των θεών γρήγορα έγινε αγαπημένο συνοδευτικό των θνητών, που ζούν στις παρυφές του βουνού.

Ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος “Καρυάτις Ολύμπου” Βάιος Λιάνος και ο Αντώνης Λιάνος εξήγησαν στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Βαγγέλη Μητρούσια,, όλα τα στάδια παραγωγής και επεξεργασίας των καρυδιών, την σύνδεση της  αρχαιοελληνικής μυθιστορίας με τον Όλυμπο και τα καρύδια ως αγαπημένο ξηρό καρπό των Θεών με το σήμερα και την δημιουργία του Αγροτικού Μουσείου που είναι κατασκευασμένο για μαθητές, φοιτητές και επισκέπτες.

Ο Αντώνης Λιάνος, ανέφερε ότι μέσα στο κτήμα υπάρχει και ένας μουσειακός χώρος, όπου φυλάσσονται αγροτικά εργαλεία και μηχανήματα. Οι ιδιοκτήτες προτρέπουν τα παιδιά των σχολείων να επισκεφτούν τον χώρο, φυσικά δωρεάν, και να μάθουν για τις καλλιέργειες και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν σε περασμένες εποχές, να αγαπήσουν τον τόπο και την ιστορία του, να τον κρατήσουν ζωντανό μένοντας εκεί και συνεχίζοντας στο ίδιο μονοπάτι.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη πεντανόστιμη καρυδόψιχα Ολύμπου και στους συνδυασμούς σε γεύσεις όπως με το καρυδοβούτυρο, το γλυκό καρύδι, το μέλι και το γιαούρτι.

Ο χρόνος είναι μια ακατανόητη παράμετρος που ορισμένες φορές μοιάζει να βρίσκεται αμετακίνητος στο ίδιο σημείο. Εκεί όπου ο Δίας έτρωγε τον αγαπημένο του καρπό, τα καρύδια, που του προσέφεραν οι Καρυάτιδες, σήμερα συνεχίζεται το ίδιο “τελετουργικό”. Μια ιστορία χιλιάδες χρόνια προ Χριστού, με τους πρωταγωνιστές να αγναντεύουν τους θνητούς πίσω από τον θρόνο του νεφεληγερέτη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More