Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φεστιβάλ πολιτισμού Refugee Week Greece για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, θα πραγματοποιηθεί το Refugee Week Greece, ένα φεστιβάλ πολιτισμού το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η εκδήλωση για την έναρξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 και ώρα 18:00 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Το Refugee Week Greece πραγματοποιείται με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων, της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Το Refugee Week Greece είναι ένα φεστιβάλ πολιτισμού με βάση τις κοινότητες, μια γιορτή που προωθεί τη συνεισφορά, τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να ξεριζωθούν. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί βίαια ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια.

Η πρωτοβουλία, η οποία πραγματοποιείται στην Ελλάδα από την Athens Comics Library σε συνεργασία με τον Βρετανικό Οργανισμό Counterpoints Arts, εντάσσεται σε ένα δυναμικό παγκόσμιο κίνημα που προάγει τη συμπερίληψη και την ανθεκτικότητα μέσα στις κοινότητες, όπου οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο μπορούν να ζουν με ασφάλεια και να συνεισφέρουν ουσιαστικά στις κοινωνίες που τους φιλοξενούν.

Για φέτος η θεματική είναι το “healing” (αμοιβαία φροντίδα), θέλοντας έτσι να τιμήσουμε την ικανότητα και τη δύναμη που χρειάζονται οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο για να κάνουν μια νέα αρχή. Από τις 20 έως τις 26 Ιουνίου, τοπικές αρχές, μη κυβερνητικοί οργανισμοί, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και κοινότητες σε όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσουν ανοιχτές και συμμετοχικές δράσεις, προσκαλώντας μας να συμβάλουμε ώστε να αλλάξουμε το αφήγημα γύρω από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες, να μοιραστούμε ιστορίες και να φροντίσουμε ο ένας τον άλλον απέναντι στις κοινές προκλήσεις.

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου στην Αθήνα θα περιλαμβάνει έκθεση κόμικ, γωνιά προβολής εικονικής πραγματικότητας, προβολές βίντεο, καλλιτεχνικές δραστηριότητες και συζήτηση γύρω από την έννοια και τη σημασία της αμοιβαίας φροντίδας (healing).

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί επίσης μια αποκλειστική ψηφιακή συνέντευξη με τον Neil Gaiman, καταξιωμένο συγγραφέα και Πρέσβη Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μετά από πρόσκληση του Δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ελαφρύ φαγητό από διάφορες χώρες και συναυλία από τους Merak».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More