Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χίος: Εξηγήσεις της Δημοτική Αρχής για ελέγχους σε καυστήρες σχολείων (βίντεο)

«Κοιτάξαμε την ουσία και όχι τους τύπους και η ουσία είναι να είναι έτοιμα τα σχολεία», απάντησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιδήμαρχος των Τεχνικών Yπηρεσιών και Προγραμματισμού Γιάννης Ξενάκης στο ζήτημα της συντήρησης των καυστήρων στα 93 σχολεία του Δήμου.
Αυτό σημαίνει ότι οι εργασίες συντήρησης γίνονται από εταιρεία, όπου ενώ της έχει δοθεί με απευθείας ανάθεση το έργο δεν έχει ακόμα υπογραφεί η σύμβαση του έργου.

Η “ουσία” του θέματος, κατά την άποψη του  αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ξενάκη είναι ότι ήδη έχουν εξεταστεί οι καυστήρες σε 63 σχολεία και έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες καταγραφής της κατάστασής τους. Μάλιστα σε τρεις σχολικές μονάδες έγινε και αντικατάσταση καυστήρα, αφού δεν μπορούσε να επιδιορθωθεί η βλάβη.

Ο “τύπος” κατά τη Δημοτική Αρχή είναι η υπογραφή της σύμβασης. Και δεν τηρήθηκε διότι μετά τη σύνταξη της σχετικής μελέτης που ξεκίνησε από τον Αύγουστο από τις τεχνικές υπηρεσίες, αυτή εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από το Δημοτικό Συμβούλιο. Για να γινόταν όμως η απευθείας ανάθεση θα έπρεπε να περιμένουν την έγκριση του νέου Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του 2023. Αυτό θα σήμαινε ότι μέσα στο χειμώνα θα μπορούσε να γίνει η σχετική τροποποίηση και να υπογραφόταν η σύμβαση για τις εργασίες συντήρησης καυστήρων, υποστήριξε ο κ. Ξενάκης. Αποφασίστηκε έτσι να ξεκινήσουν οι συντηρήσεις με προφορικές οδηγίες, αφού είχε γίνει η επιλογή του γραφείου που θα γινόταν η απευθείας ανάθεση, και στο επόμενο στάδιο να υπάρξει και η υπογραφή. Τότε θα λάβουν και γραπτές βεβαιώσεις τα σχολεία ότι έγινε συντήρηση του καυστήρα.

Μάλιστα ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Μπουλάς σχολίασε ότι αν δεν είχε συμβεί το τραγικό δυστύχημα σε σχολείο των Σερρών κανένας (σ.σ. από την αντιπολίτευση που δύο μέρες πριν στο δημοτικό συμβούλιο έθεσε σειρά ερωτημάτων), δεν θα είχε ασχοληθεί με το θέμα…
Παραμένει βέβαια το ερώτημα, ποιος έχει την ευθύνη αυτή την περίοδο, αν συμβεί το οτιδήποτε στα σχολεία.
“Αν εσείς θέτετε θέμα ότι ο ανάδοχος είχε μεν μια διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει, ως προς το τεχνικό της κομμάτι, και να γίνει σωστά η δουλειά, αλλά δεν είχε μια τυπική υπογραφή ότι είχε υπογράψει να κάνει αυτό το πράγμα, εντάξει παίρνω εγώ το βάρος πάνω μου”, σημείωσε ο αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ξενάκης. Ευχή βέβαια όλων να μην συμβεί το παραμικρό και οι συντηρήσεις των καυστήρων να ολοκληρωθούν άμεσα.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν και οι Βίκτωρ Χατζησταμάτης, Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα παιδείας και Λεωνίδας Κωστάλας, Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Β/μιας Εκπαίδευσης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More