Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Πτωτικά οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος

Τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου παρακολουθεί στενά η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα. Στη σκιά της πτώσης της διεθνούς τιμής κατά 36% σε διάστημα μόλις ενός μήνα στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού έχει υποχωρήσει στα 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 417 που βρισκόταν τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 38% .

Η πτώση της τιμής αποτυπώθηκε στα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι καταναλωτές θα αναμένουν να ανακοινωθεί και η επιδοματική πολιτική για τον Νοέμβριο προκειμένου να σχηματιστεί πλήρης εικόνα.

 

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Σεπτέμβριος:          0,78 € / KWh

Οκτώβριος:             0,60 € / KWh

Νοέμβριος:          0,35-0,40€ / KWh

 

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Σεπτέμβριος:                 0,64 € / KWh

Οκτώβριος:                     0,33-0,43 € / KWh

Νοέμβριος(εκτίμηση):            0,24-0,25 € / KWh

 

ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

(κόστος ανά κιλοβατώρα)

0,11-0,16 ευρώ / KWh

300 KWh:         33-48 ευρώ

Την ίδια ώρα περαιτέρω ώθηση στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού θέλει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση να μειωθούν τα περιθώρια επιτοκίου καθώς περιμένουμε αυξήσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Τέλος υποχωρεί η τιμή χονδρικής του πετρελαίου θέρμανσης κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορούν να προσβλέπουν σε φθηνότερες παραγγελίες την επόμενη εβδομάδα. Η Βαλέρια Δολαψάκη ετοίμασε έναν πρακτικό οδηγό για την εξοικονόμηση ενέργειας η οποία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία δεδομένων των υψηλών τιμών της ενέργειας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More