Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κακοκαιρία “EVA”: Καταιγίδες, κεραυνοί και μποφόρ στη Δυτική Ελλάδα

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και ανέμους σαρώνουν το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και σταδιακά επεκτείνονται στην υπόλοιπη χώρα. Υδροστρόβιλοι πέρασαν πάνω από τα δυτικά παράλια, ενώ έχουν πέσει εκατοντάδες κεραυνοί. Αν και δεν υπήρξαν καταρχάς πλημμυρικά φαινόμενα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις. Μήνυμα από το 112 εστάλη και στους κατοίκους της Αττικής.

Ραγδαίες βροχοπτώσεις, κεραυνοί και ισχυροί άνεμοι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «EVA» που σταδιακά πλήττει από το πρωί μεγάλο μέρος της δυτικής Ελλάδας. Ισχυρή παραμένει η σύσταση προς τους πολίτες για αποφυγή μετακινήσεων κατά την εκδήλωση των φαινομένων.

Τα επικίνδυνα κατά τόπους καιρικά φαινόμενα, με ισχυρές καταιγίδες μήκους 900 χλμ έχουν προσεγγίσει τα Ιόνια νησιά και τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας.

Στην Κέρκυρα, από τους ισχυρούς ανέμους, έσπασαν τα σκοινιά μιας θαλαμηγού, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί προς τα βράχια.

Το Καναλάκι Πρέβεζας έπληξαν συνεχείς κεραυνοί, ενώ παρατηρήθηκαν υδροστρόβιλοι στα δυτικά παράλια.

Μετά τους κατοίκους της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, μήνυμα από το 112 για αποφυγή μετακινήσεων έλαβαν το απόγευμα και οι κάτοικοι της Αττικής, καθώς η κακοκαιρία επηρεάζει το λεκανοπέδιο από αργά το βράδυ έως το απόγευμα της Κυριακής. Τα εμπορικά καταστήματα, που ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν την Κυριακή, παραμένουν κλειστά.

Επικίνδυνες βροχοπτώσεις

Σ ό,τι αφορά το Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης σύμφωνα με τo meteo αναμένεται να είναι Κατηγορίας 4 την Κυριακή 06/11.

Αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα στην Αττική

Στο νομό Αττικής και την πόλη της Αθήνας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ριπαίους ανέμους και ενδεχομένως τοπικές χαλαζοπτώσεις, φαίνεται πως θα εκδηλωθούν τη νύχτα προς Κυριακή 06/11 όπως απεικονίζεται στον προγνωστικό χάρτη. Έντονα κατά περιόδους φαινόμενα αναμένεται να εκδηλώνονται μέχρι το βράδυ της Κυριακής 06/11.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Σε αυξημένη επιφυλακή και πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ανάλογα με τα φαινόμενα και την εξέλιξή τους θα αποστέλονται μηνύματα από το 112 στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας:

Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων
Έχετε πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα υψηλότερα σημεία του σπιτιού
Μην διασχίζετε για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε σε αυτή τη θέση

Ανά 12 ώρες θα υπάρχει επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την ΕΜΥ.

Σε πλήρη ετοιμότητα οι υπηρεσίες των δήμων Αττικής

Οι περισσότεροι δήμοι ανέβαλαν τις διάφορες δράσεις με τη συμμετοχή πολιτών και τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο, ενώ εξέδωσαν και ανακοινώσεις με συμβουλές για μέτρα ασφάλειας των κατοίκων.

Στο σύνολό τους οι δήμαρχοι έθεσαν σε επιφυλακή τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας που διαθέτουν.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου, Γιάννης Ανδριώτης, Βασίλης Σιώμος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More