Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το θαυματουργό πικρόμελο Σαμοθράκης γίνεται Π.Ο.Π.

Μια πικρή γεύση αφήνει στο στόμα, το πικρόμελο της Σαμοθράκης, ένα μέλι μοναδικό παγκόσμια για τα πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει και τις ξεχωριστές του ιδιότητές.

Ένα μικρό μυστικό είχαν οι μελισσοκόμοι της Σαμοθράκης, για το ιδιαίτερο στην γεύση μέλι, που παράγουν. Άργησαν να το μοιραστούν με τους επιστήμονες του κλάδου, αλλά δεν το μετάνιωσαν.

Όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου, διδάκτωρ Μελισσοκομίας στο Α.Π.Θ. τον εμπιστεύτηκαν και έπειτα από 8ετή έρευνα, διαπιστώθηκε πως τα  προϊόντα μέλισσας του νησιού διέθεταν τα υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολικού φορτίου που έχουν καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία, με εξαιρετικά ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και αντιική δράση.

Αυτό οφείλεται στο ότι τα μελίσσια στην Σαμοθράκη τρυγούν σε ένα ξεχωριστό δέντρο το οποίο λέγεται “Αντράκλα”. Το πικρόμελο παράγεται αποκλειστικά στη συγκεκριμένη πλευρά του νησιού και σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τα τέλη Μαρτίου έως τον Μάιο.

Οι δείκτες του ελληνικού μελιού της Σαμοθράκης είναι ανώτεροι και από εκείνους του μελιού “Μανούκα” της Ν. Ζηλανδίας, που θεωρείται διεθνώς το καλύτερο στον κόσμο. Για αυτόν τον λόγο, όπως εξηγεί ο κ. Παπαχριστοφόρου έχει προετοιμαστεί φάκελος και έχει κατατεθεί αίτημα, το οποίο ήδη εγκρίθηκε μέσω της περιφέρειας Έβρου, προκειμένου το μέλι να αποκτήσει ονομασία Π.Ο.Π..

Το νησί έχει ένα μικρό πληθυσμό και γύρω στα 30 άτομα είναι μελισσοκόμοι. Η διεθνής κατοχύρωση του μελιού σημαίνει πως μια αύξηση της τιμής από τα έξι ευρώ το κιλό στα 30 είναι πολύ σημαντική για το εισόδημα του.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More