Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Λάρισα για την έμφυλη βία.- “Διαχρονικό το πρόβλημα, χρειάζονται αλλαγές στον ποινικό κώδικα”

“Έμφυλη βία -Κοινωνικές Πρακτικές – Ενδοοικογενειακή βία – Γυναικοκτονία”, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Θεματική Φεμινιστικής Πολιτικής και Ισότητας φύλων της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. Λάρισας στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος τής πρωτοβουλίας κατά των γυναικοκτονιών και του δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών. Όπως τόνισε η κ. Γκασούκα “η έμφυλη βία έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις ώστε να υπονομεύεται και ο πολιτισμός και η δημοκρατία. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα από τότε που υπήρξε η πατριαρχία κι η Ελλάδα ήταν ψηλά σε αριθμούς στα εγκλήματα τιμής όπου οι δολοφόνοι όχι μόνο δεν πλήρωναν, αλλά ηρωποιούνταν”.

Ύστερα από τους αγώνες του Φεμινιστικού κινήματος διεθνώς και στην Ελλάδα, και μετά το κίνημα Metoo στο οποίο πρωτοστάτησε η Σοφία Μπεκατώρου, μάθαμε να μιλάμε και να ονοματίζουμε το γεγονός, σημείωσε η κ. Γκασούκα και πρόσθεσε πως αυτό συμβαίνει “παρά την άρνηση της κυβέρνησης και του Υπουργού Δικαιοσύνης που αρνούνται να εντάξουν την έννοια της γυναικοκτονίας στον ποινικό κώδικα, θεωρώντας την μια απλή ανθρωποκτονία, αγνοώντας ότι πρόκειται για σεξιστικό, τρομοκρατικό έγκλημα. Δεν είναι κάθε δολοφονία γυναίκας γυναικοκτονία. Γυναικοκτονία είναι η δολοφονία μιας γυναίκας επειδή είναι γυναίκα” κατέληξε η κ. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στην εκδήλωση παρενέβησαν οι Ερμίνα Μαγαλιού: Εκπαιδευτικός, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και μέλος θεματικής Φεμινιστικής Πολιτικής και Ισότητας φύλων ΣΎΡΙΖΑ -ΠΣ Λάρισας, Νικολέτα Μπουρνόβα: Δικηγόρος Δ.Σ Λάρισας , μέλος θεματικής Φεμινιστικής Επιτροπής και Ισότητας φύλων ΣΎΡΙΖΑ -ΠΣ Λάρισας και Εύη Παπανίκα: Υπεύθυνη θεματικής Φεμινιστικής Πολιτικής και Ισότητας φύλων από την Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Λάρισας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More