Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιατί η κλιματική κρίση μπορεί να έλθει και για την επόμενη μαργαρίτα σας

Τα ποτά με βάση την αγαύη, όπως η τεκίλα και το μεσκάλ, ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία αλκοολούχων ποτών το 2022, σύμφωνα με το Συμβούλιο Αποσταγμένων Αλκοολούχων Ποτών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν καταστήσει σαφές ότι η έλλειψη νερού που τροφοδοτείται από την κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να ασκεί τεράστια πίεση στην παραγωγή τροφίμων. Το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά, δυστυχώς, δεν γλιτώνουν από αυτή την πρόβλεψη. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η κλιματική κρίση, σε συνδυασμό με την υπερβολική βόσκηση από την εκτροφή βοοειδών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, μπορεί να διαταράξει τη διανομή και την καλλιέργεια της αγαύης, του κύριου συστατικού της τεκίλας.

«Η αγαύη είναι ένα φυτό της ερήμου, οπότε φυσικά οτιδήποτε κινείται προς τον καιρό που μοιάζει με αυτόν της ερήμου θα βοηθήσει την καλλιέργεια αυτή να ευδοκιμήσει», δήλωσε ο Γκοσουάμι στο CNN. «Δυστυχώς, όμως, οι επιπτώσεις του κλίματος δεν είναι γραμμικές. Δεν σημαίνει ότι καθώς οι θερμοκρασίες θερμαίνονται, αυτό θα παραμείνει σταθερό».

«Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόγνωσης των, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πού θα πάει αυτό στο μέλλον», πρόσθεσε.

Τα ζώα που επικονιάζουν την αγαύη

Εκτός από το γεγονός ότι τα φυτά αγαύης είναι ευαίσθητα στα καιρικά φαινόμενα, υπάρχει επίσης μια σημαντική κλιματική απειλή για τους επικονιαστές. Οι μέλισσες, οι πεταλούδες και οι νυχτερίδες επικονιάζουν περίπου το 30% των τροφίμων που καταλήγουν στα τραπέζια μας. Οι νυχτερίδες, όπως και τα πουλιά, θεωρούνται επίσης σημαντικός διανομέας σπόρων. Όμως, καθώς οι θερμοκρασίες θερμαίνονται, ο καιρός γίνεται πιο ακραίος και οι εποχές αλλάζουν, αυτοί οι επικονιαστές κινδυνεύουν να υποστούν σημαντικές διαταραχές.

Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει γίνει μια αυξανόμενη ανησυχία για τη μεξικανική νυχτερίδα με μακριά μύτη που είναι ένα βασικό είδος για την τεκίλα.

«Δεν θα είχατε τεκίλα αν δεν είχατε νυχτερίδες, επειδή είναι το μόνο πράγμα που επικονιάζει το φυτό αγαύη που φτιάχνει τεκίλα», δήλωσε προηγουμένως στο CNN ο Ρον Μάγκιλ, διευθυντής επικοινωνίας και ειδικός σε θέματα άγριας ζωής στον Ζωολογικό Κήπο του Μαϊάμι.

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη αγαύης, αλλά μόνο ένα, το φυτό αγαύης Weber Azul παράγει τεκίλα. Άλλα είδη αγαύης εγκαταλείφθηκαν στο Μεξικό και στις ερημικές περιοχές των νοτιοδυτικών ΗΠΑ. Σύμφωνα με το νόμο, για να θεωρηθεί αυθεντική «τεκίλα», το απόσταγμα πρέπει να προέρχεται από την περιοχή Τεκίλα στο Μεξικό. Διαφορετικά, τα λικέρ από αγαύη που παράγονται σε μέρη όπως η Καλιφόρνια μπορούν μόνο να χαρακτηρίζονται ως απόσταγμα αγαύης.

Μια οικονομική ευκαιρία

Τα φυτά αγαύης απαιτούν ελάχιστο πότισμα και μπορούν να επιτρέψουν στους αγρότες να φυτέψουν καλλιέργειες σε γη που διαφορετικά θα είχε αχρηστευτεί λόγω έλλειψης νερού. Και ενώ χρειάζονται έξι έως οκτώ χρόνια για να ωριμάσουν τα φυτά αγαύης, οι επιστήμονες λένε ότι τα φυτά αγαύης μπορούν επίσης να απορροφήσουν από την ατμόσφαιρα τη ρύπανση του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη.

Δεδομένων αυτών των πλεονεκτημάτων και καθώς η Δύση βρίσκεται σε πολυετή ξηρασία, ο Κρεγκ Ρέινολντς, καλλιεργητής αγαύης και ιδρυτικός διευθυντής του Συμβουλίου Αγαύης της Καλιφόρνιας, δήλωσε ότι βλέπει τα αποστάγματα αγαύης ως μια οικονομική ευκαιρία σε ένα θερμότερο και ξηρότερο μέλλον.

Πριν από οκτώ χρόνια, ο Reynolds άρχισε να καλλιεργεί αγαύη στη Βόρεια Καλιφόρνια ως πείραμα για να δει αν θα ήταν μια βιώσιμη καλλιέργεια ως απάντηση στη λειψυδρία.

«Μας έχει δοθεί μεγάλη προσοχή, επειδή το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους αγρότες είναι το νερό», δήλωσε στο CNN. Οι «σοβαρές περικοπές και τα επίπεδα υπόγειων υδάτων στις παραδόσεις των κρατικών και ομοσπονδιακών υδατικών έργων και η αγρανάπαυση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων και των γεωργικών εκτάσεων στην Καλιφόρνια» προκαλούν το αυξανόμενο ενδιαφέρον, είπε.

Ο Ρέινολντς δήλωσε ότι οι βιομηχανίες πρέπει να αρχίσουν να προσαρμόζονται και να σκέφτονται τρόπους επιβίωσης σε ένα θερμότερο και ξηρότερο μέλλον.

«Θα υπάρξουν κάποιες αποτυχίες και αναποδιές εδώ και εκεί», δήλωσε ο Ρέινολντς. «Δεν ελπίζω να αλλάξει το κλίμα. Είμαι απλώς ρεαλιστής στο ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε και στρατηγικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που συμβαίνει και η αγαύη είναι απλώς μέρος της στρατηγικής προσαρμογής».

Πηγή: CNN

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More