Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ: Ν. Παναγιωτόπουλος και Λ. Όστιν επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών – Κοινό μήνυμα στην Άγκυρα

Κοινό μήνυμα στην Τουρκία να εγκαταλείψει την προκλητικότητα στο Αιγαίο, έστειλαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη συνάντησή τους στο Πεντάγωνο. Οι κ.κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και Λόιντ Όστιν επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών και εστίασαν στη στρατιωτική συνεργασία, αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και συζήτησαν για την αναπτυσσόμενη αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
Ο Αμερικανός Υπουργός ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του «για την ουσιαστική υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στης ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Νοτιοανατολοικής Ευρώπης, με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας να εκφράζει την εκτίμησή του για τη φιλοξενία της Ελλάδας στις αμερικανικές βάσεις στη Σούδα αλλά και στις άλλες ελληνικές πόλεις και να υπογραμμίζει την σπουδαιότητα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης το οποίο πλέον αποτελεί κόμβο και για τη μεταφορά δυνάμεων και εξοπλισμού των ΗΠΑ προς και μέσω της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Greek Minister of Defense Nikolaos Panagiotopoulos, left, meets with Secretary of Defense Lloyd Austin, right, at the Pentagon, Monday, July 18, 2022, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε αναπόφευκτα και η τουρκική προκλητικότητα και η ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Ο Ελληνας υπουργός παρουσίασε στοιχεία παραβιάσεων και προκλητικών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Λόιντ Όστιν μάλιστα προανήγγειλε πως θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ τις επόμενες ημέρες και προέτρεψε τις δύο πλευρές «να διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος στο αμερικανικό πεντάγωνο είχε επίσης συνομιλίες με τον αντιπτέραρχο Σμιτ υπεύθυνο του προγράμματος των F35. Οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς λεπτομέρειες για το ελληνικό αίτημα απόκτησης των αεροσκαφών 5ης γενιάς.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More