Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άνοιγμα στις διεθνείς αγορές για τα προϊόντα της Δ. Μακεδονίας

Άνοιγμα στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά πραγματοποιεί η περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και το υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο την προώθηση των τοπικών προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

Για την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου η είδηση σημαίνει νέες προοπτικές ανάπτυξης.

Παραγωγοί, περιφέρεια και υπουργείο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν τα προϊόντα στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, εξηγεί ο Γιώργος Κασαπίδης, περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.

Από το υπουργείο εγκρίθηκε ποσό 2,3 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να προωθηθούν τα 10 σημαντικότερα προϊόντα ΠΟΠ, μεταξύ των οποίων, ο κρόκος, η φέτα, το μανούρι, ο μπάτζος, μήλα, φασόλια Καστοριάς και Πρεσπών. Έτσι θα δοθεί προοπτική στην ποιοτική γεωργία, εισόδημα στους παραγωγούς και νέες θέσεις εργασίας.  

Πρόκειται για τις καλύτερες αγορές του κόσμου. Μόνο στην μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στην Νέα Υόρκη, που χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την περιφέρεια, υπάρχει ένας πληθυσμός είκοσι εκατ. και 4.000 εστιατόρια ελληνικών συμφερόντων. «Εάν επιτευχθεί η συνεργασία με αυτό το δίκτυο είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε με το ένα “πόδι” στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου και εξασφαλίζονται αγορές για τις επόμενες γενιές,   

Το υπουργείο ήδη ενέκρινε 1018 αιτήσεις νέων γεωργών και αυτό σημαίνει ότι οι νέοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον, με ότι συνεπάγεται για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής στο οδικό δίκτυο, την άρδευση και ύδρευση και κάθε είδους υποδομές.  

Μια δύσκολη εξίσωση αφορά την δυνατότητα των παραγωγών να καλύψουν τόσο μεγάλες ανάγκες όπως αυτές της βόρειας Αμερικής.

Το πρόγραμμα θέτει αυστηρούς στόχους, σημειώνει ο κ. Κασαπίδης.«Η περιφέρεια οφείλει να ενημερώσει 450.000 αμερικανούς και 450.000 καναδούς καταναλωτές, ενώ την πρώτη χρονιά θα πρέπει να πετύχουν επιπλέον  πωλήσεις 600.000 ευρώ στις ΗΠΑ και 400.000 στον Καναδά», στόχοι που αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθούν και αυτό θα σημάνει ότι ένα εκατ. ευρώ θα φτάσουν στους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας, τον επόμενο χρόνο.   Υπενθυμίζεται ότι με την αγροτοδιατροφική σύμπραξη που προωθεί η περιφέρεια, ξεχωριστά προϊόντα από τον τομέα της φυτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας, αποτελούν την “αιχμή του δόρατος” για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της περιοχής.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More