Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Έζησα μια κόλαση»: Τι περιέγραψε η 85χρονη όμηρος της Χαμάς

“Έζησα μία κόλαση στα τούνελ της Χαμάς” δηλώνει η   85χρονη όμηρος που αφέθηκε ελεύθερη. “Οι όμηροι θα απελευθερωθούν μόλις σταματήσουν οι βομβαρδισμοί”, απαντά η Χαμάς. 

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς με την απελευθέρωση των δύο γυναικών και φαίνεται να τους δίνουν φαγητό και νερό… ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την 85χρονη Γιοσεβέντ Λίφσιτζ.

Η Ισραηλινής καταγωγής γυναίκα, ο σύζυγος της οποίας παραμένει στα χέρια της Χαμάς, λέει σε συνέντευξη τύπου στο Τελ Αβίβ, ότι κατά την απαγωγή της έζησε μια κόλαση. Την χτύπησαν και την ξάπλωσαν σε μια μοτοσικλέτα για να την αρπάξουν. Στη συνέχεια ωστόσο, οι απαγωγείς φέρθηκαν γενικά καλά στους ομήρους. Τους επισκεπτόταν ακόμα και γιατρός που τους έφερνε τα φάρμακά τους. Λευκό τυρί και αγγούρι ήταν το φαγητό τους.

«Ήμασταν πέντε άτομα (σε ένα δωμάτιο) και για κάθε άτομο υπήρχε ένα άτομο που το φύλαγε. Μας φέρθηκαν καλά και φρόντιζαν για όλες τις ανάγκες μας» είπε η 85χρονη όμηρος που απελευθερώθηκε.

Μετά από 17 ημέρες ομηρίας, η Λίφσιτζ είναι η πρώτη όμηρος που περιγράφει τι έζησε στα χέρια της Χαμάς κι όχι μόνο. Δίνει σημαντικά στοιχεία από τις συνθήκες ομηρίας της, που μπορεί να βοηθήσουν τον ισραηλινό στρατό καθώς το δίκτυο τούνελ της Χαμάς αποτελεί… πρόκληση σε περίπτωση χερσαίας επιχείρησης.

«Υπάρχουν υπόγεια τούνελ σαν ιστός αράχνης»

«Η μητέρα μου λέει ότι την έβαλαν πάνω σε μία μοτοσυκλέτα… Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι απαγωγείς τη χτύπησαν με ξύλα. Μέχρι να φτάσουμε στις σήραγγες, περπατήσαμε για χιλιόμετρα σε βρεγμένο έδαφος. Υπάρχει ένα τεράστιο σύστημα από τούνελ, που μοιάζει σαν ιστός αράχνης» είπε η κόρη της Γιοσεβέντ Λίφσιτζ.

Μαζί με την 79χρονη Νουρίτ Κούπερ, επίσης Ισραηλινής καταγωγής, οδηγήθηκαν σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ λίγο μετά την απελευθέρωσή τους. Οι γιατροί επιβεβαίωσαν την καλή τους κατάσταση.

«Είναι σε πολύ καλή κατάσταση» διαβεβαίωσε για την κλινική εικόνα των δύο ομήρων που απελευθερώθηκαν, ο επικεφαλής των νοσηλευτών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Τελ Αβιβ.

Οι δύο ηλικιωμένες είχαν απαχθεί μαζί με τους συζύγους τους από τα σπίτια τους στο κιμπούτς Νιρ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, εκεί όπου ζούσαν 70 χρόνια. Ο εγγονός της 85χρονης ηλικιωμένης δεν μπορεί να πιστέψει ότι η γιαγιά του δεν είναι πια ανάμεσα στους 200 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Είμαστε όλοι πολύ συγκινημένοι και χαρούμενοι για την ανακοίνωση ότι η γιαγιά μου αλλά και η Νουρίτ Κούπερ και οι δύο από το κιμπούτς κοντά στο Οζ, επιστρέφουν κοντά μας» είπε ο γιός της 85χρονης ομήρου που απελευθερώθηκε.

Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ δεν ξεχνούν τους ομήρους. Όπως τα γενέθλια του Ohad που τα περνά στα χέρια της Χαμάς.

«Ελπίζω να γιορτάζει με κάποιο τρόπο. Ελπίζω η μητέρα του να τον έχει αγκαλιά, ο Θεός να τους έχει καλά. Πρέπει να τους ελευθερώσουν τώρα, σήμερα» λέει η γιαγιά του 9χρονου.

Το παιδί βρίσκεται μαζί με την μητέρα του και τους παππούδες του σε κάποιο τούνελ της Λωρίδας της Γάζας.

Επιμέλεια: Φοίβη Πετροπούλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More