Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκρηξη ζήτησης των Ελλήνων για ταξίδια – «Πρωταγωνιστής» στις προτιμήσεις η Κέρκυρα

Η πλήρης ελευθερία ταξιδιών μετά από τα χρόνια της πανδημίας, εμπνέει τους Έλληνες να ταξιδέψουν και πάλι εντός και εκτός συνόρων, παρά την κρίση του κόστους ζωής…

Πλήρη επαναφορά της ζήτησης των Ελλήνων για ταξίδια, στα επίπεδα του 2019, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, η οποία ανά περίπτωση είναι τριπλάσια έναντι του 2022, βλέπουν την ίδια ώρα τα ελληνικά τουριστικά γραφεία, για την φετινή ταξιδιωτική περίοδο του Πάσχα.

Η κίνηση του Πάσχα χαρακτηρίζεται από τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου ως ικανοποιητική, και αναμένουν ότι θα κορυφωθεί από σήμερα Μ. Πέμπτη.

Πλήρεις οι τουριστικοί προορισμοί

Τη μεγαλύτερη ζήτηση σημειώνουν το Ναύπλιο, η Καστοριά, η Πιερία, η Μεσσηνία, το Ξυλόκαστρο, τα Μετέωρα, το Πόρτο Χέλι, τα Ζαγοροχώρια αλλά και νησιωτικοί προορισμοί όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Πάτμος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Χίος, η Μυτιλήνη, η Σύρος, η Σκύρος, τα Κύθηρα.

Ρεκόρ επισκεπτών στην Κέρκυρα

Πρωταγωνιστής και φέτος η Κέρκυρα, η οποία είναι γνωστή για τα παραδοσιακά έθιμα του Πάσχα. Τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά, καταγράφεται μία συγκινητική “έξοδος” των δρώμενων από τους ιερούς ναούς, στο ευρύ κοινό…

Έως το Μ. Σάββατο, οι πτήσεις στον αερολιμένα Ι. Καποδίστριας αναμένεται να ξεπεράσουν τις 260, εκ των οποίων οι 200 από ευρωπαϊκές πόλεις και οι 60 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σε “πλωτή γέφυρα” θα μεταμορφωθούν τα δυο λιμάνια του νησιού (στην πόλη και το νότιο συγκρότημα, στη Λευκίμμη) με περισσότερα από 50 δρομολόγια τόσο τη Μ. Πέμπτη, όσο και τη Μ. Παρασκευή. Πολλά θα είναι τα οργανωμένα γκρουπ, που θα φτάσουν με λεωφορεία, κυρίως από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία αλλά και από τη Νότια Ιταλία, ενώ μέτρα λαμβάνονται τόσο στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας, όσο και σε αυτά της Κέρκυρας για να ελαχιστοποιηθεί η όποια ταλαιπωρία ή αναμονή των ταξιδιωτών.

Η μοναδικότητα του Πάσχα στην Κέρκυρα

Το κερκυραϊκό Πάσχα είναι χωρίς αμφιβολία το μελωδικότερο στην Ελλάδα… Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι γεμάτη δρώμενα και μουσική, που ακούγεται από κάθε γωνιά της πρωτεύουσας του νησιού.

Τη Μεγάλη Πέμπτη ακολουθήστε τα χνάρια των μουσικόφιλων Κερκυραίων, οι οποίοι περνούν από την Παλαιά Φιλαρμονική (γνωστή ως Κόκκινη) και στέκονται κάτω από τα ανοιχτά παράθυρα για να ακούσουν την πρόβα του Adagio, μιας νεο-μπαρόκ πένθιμης σύνθεσης.
Τη Μεγάλη Παρασκευή κυριαρχεί η περιφορά των Επιταφίων, η οποία διαρκεί όλη μέρα και ουσιαστικά «παραλύει» την πόλη της Κέρκυρας. Σχολεία, πρόσκοποι, μουσικά σώματα και χορωδίες δίνουν το «παρών», όπως και οι μπάντες των τριών Φιλαρμονικών, που ερμηνεύουν το Adagio (από την Κόκκινη), τη Marcia Funebre του Verdi (από την Μπλε), την πένθιμη ελεγεία Sventura του Mariani και το Πένθιμο Εμβατήριο του Chopin (από τη Φιλαρμονική «Καποδίστριας»).
Τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, στην Παναγία των Ξένων, στην Πλακάδα του Αγιού, γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού, που θέλει τις εικόνες να σείονται, συμβολίζοντας την επιστροφή του Χριστού από τον Άδη και την επικείμενη Ανάστασή του. Μερικές ώρες αργότερα, τελείται η λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος και η περιφορά του Επιταφίου του ναού του.
Ακολουθεί η Πρώτη Ανάσταση και η ρίψη των μπότηδων: οι περαστικοί τρέχουν να προστατευθούν στις εισόδους των κτιρίων και με το που ακουστεί ο ήχος από τις καμπάνες, εκατοντάδες πήλινα δοχεία ρίπτονται από τα μπαλκόνια και σπάνε με κρότο. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι ψαλμοί του «Χριστός Ανέστη» μπερδεύονται με τους ήχους των τριών Φιλαρμονικών που παιανίζουν το εμβατήριο Γραικοί.

«Καίει» η διαμονή

Παρά το αυξημένο κόστος διαμονής δημοφιλείς προορισμοί όπως Σαντορίνη, Πάρος, Κέρκυρα καταγράφουν πληρότητες, που αγγίζουν το 100%.

Ενδεικτικά ένα τετραήμερο ταξίδι την Σαντορίνη ξεκινάει από 450 ευρώ το άτομο, χωρίς βέβαια να περιλαμβάνονται σε αυτό τα αναστάσιμα και πασχαλινά γεύματα.

Στην Κέρκυρα το τετραήμερο οργανωμένο ταξίδι βγαίνει λίγο παραπάνω στα 600 ευρώ περίπου. Όλα τα καταλύματα στο κέντρο της πόλης (ξενοδοχεία, διαμερίσματα, χρονομισθώσεις) αποτελούν πλέον είδος προς… εξαφάνιση με τις πληρότητες να φτάνουν το 100%. Λόγω της αυξημένης ζήτησης αλλά και, κυρίως, του αυξημένου κόστους λειτουργίας, οι μέσες τιμές έχουν “τσιμπήσει” φέτος 10-12% σε σχέση με το Πάσχα του 2022, όπως εκτιμούν οι τουριστικοί παράγοντες. Ωστόσο, έστω και πιο μακριά από το κέντρο της πόλης, μπορεί κανείς να βρει κατάλυμα ακόμα και τώρα για όλα τα πορτοφόλια, με τιμές που ξεκινούν από τα 80-100 ευρώ την ημέρα για δίκλινο δωμάτιο από Μ.Πέμπτη έως Δευτέρα του Πάσχα.

Με ΙΧ προς Καλαμάτα με διόδια χρειάζονται 49.55€ (απλή μετάβαση). Με πλοίο για Σπέτσες υπολογίζεται στα 48€ (άτομο) και 192€ (οικογένεια), ενώ με αεροπλάνο για Ζάκυνθο υπολογίζεται στα 83€ (άτομο) και 332€ (οικογένεια).

Όπως φαίνεται σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, η διανυκτέρευση στην Πάρο σε δημοφιλή καταλύματα ξεκινάει από τα 48 ευρώ και φτάνει τα 83 ευρώ, ενώ τα ξενοδοχεία, με το 85% ήδη γεμάτο, για 4 διανυκτερεύσεις σε δημοφιλή καταλύματα το κόστος διαμορφώνεται από 260 (65€/βραδιά) έως 804 € (201€ / διανυκτέρευση).

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ανδριώτης/ Μαρίνα Μοσχάτ

Φωτογραφίες: Σταμάτης Καταπόδης

.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More