Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Έλληνες Στρατιώτες και Μικρασιατική Εκστρατεία. Πτυχές μιας Οδυνηρής Εμπειρίας»

Κυκλοφόρησε  από τις Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας ο συλλογικός τόμος με τίτλο «Έλληνες Στρατιώτες και Μικρασιατική Εκστρατεία. Πτυχές μιας Οδυνηρής Εμπειρίας» σε επιμέλεια των μελών της επιστημονικής ομάδας του εκδοτικού οίκου.

Όπως αναφέρουν οι Εκδόσεις Εστία: «Ο εν λόγω τόμος προέκυψε από την ομώνυμη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος “Έλληνες στρατιώτες, πόλεμος και τραύμα: Η Μικρασιατική Εκστρατεία και οι επιπτώσεις μιας οδυνηρής εμπειρίας” του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ).

Οφείλουμε καταρχάς θερμές ευχαριστίες στο ΚΕΑΕ και τους ανθρώπους του για την αποδοχή της επιστημονικής πρότασής μας, την οικονομική υποστήριξη και την ποικιλότροπη αρωγή τους.

Είμαστε επίσης ευγνώμονες σε όλες και όλους τους συγγραφείς για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας και ασφαλώς για τη σημαντική συνεισφορά τους στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις Εκδόσεις της Εστίας και ιδιαίτερα την εκδότρια κα Εύα Καραϊτίδη και τον διευθυντή της σειράς «Ιστορία και Πολιτική» Καθηγητή κο Νίκο Καραπιδάκη, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν και στήριξαν την προσπάθειά μας. Πλέον το παραδίδουμε με χαρά και ευθύνη σε όλες και όλους εσάς».

Σύνοψη:
Η φωνή των στρατιωτών της Μικρασιατικής Εκστρατείας δεν έχει ακουστεί επαρκώς μέχρι σήμερα. Στην ιστορική συγκυρία των 100 ετών από την Καταστροφή ο ανά χείρας τόμος έρχεται να αναπληρώσει αυτό το κενό.

Σκοπός του είναι η κριτική ιστορική ανάλυση, η κατανόηση και η αξιολόγηση της Μικρασιατικής Εκστρατείας μέσα από τη μελέτη της τραυματικής εμπειρίας του πολέμου και των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεών του στους Έλληνες στρατιώτες που έλαβαν μέρος σε αυτόν. Το βιβλίο συντονίζεται με τις σύγχρονες ιστοριογραφικές τάσεις με θέμα τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στρέφεται σε δύο κύριες κατευθύνσεις: στην ανασύνθεση του οδυνηρού βιώματος των ελληνικών στρατευμάτων και στις προκλήσεις περίθαλψης, αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης που αντιμετώπισαν οι παλαίμαχοι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό οι συγγραφείς του τόμου, στην πλειονότητά τους νέοι επιστήμονες, επιχειρούν να αναδείξουν διαφορετικές και ανεξερεύνητες πτυχές της συνολικής εμπειρίας του πολέμου. Τα κείμενα αντλούν υλικό από ένα ευρύ φάσμα πρωτογενών πηγών – μεταξύ άλλων τεκμήρια αυτοβιογραφικού χαρακτήρα (ημερολόγια, επιστολές, χειρόγραφα, μαρτυρίες κλπ.), ελληνικά και ξένα αρχεία, καθώς και από τον Τύπο της εποχής.

Τα θέματα επιγραμματικά: Βία και πρόσληψη του πολέμου • Επιστράτευση και εθελοντισμός • Αντίσταση, λιποταξίες και ανυποταξίες • Ψυχολογικές, σωματικές και διανοητικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου • Πόλεμος, αρρενωπότητα και έμφυλες σχέσεις • Καθημερινή ζωή στο μέτωπο • Αιχμάλωτοι πολέμου και αγνοούμενοι • Φυματικοί, ανάπηροι και θύματα πολέμου • Πολιτικοποίηση και ριζοσπαστισμός • Αποκατάσταση, σωματειακή οργάνωση και κοινωνική επανένταξη των παλαιών πολεμιστών • Τραύμα και μνήμη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More