Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Κόσμος: Τα ιδιωτικά διαμερίσματα της Αντουανέτας

Η επιτομή της χλιδής και της βασιλικής μεγαλοπρέπειας, το Παλάτι των Βερσαλλιών, ανοίγει στο ευρύ κοινό, τα ιδιωτικά διαμερίσματα της Μαρίας Αντουανέτας, της τελευταίας βασίλισσας της προεπαναστατικής Γαλλίας, με αφορμή τα τετρακόσια χρόνια από την κατασκευή του. 

Δείτε ακόμα στο Ένθετο Κόσμος του ΕΡΤNEWS:

ΦΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ
Φλέγεται η Ευρώπη, φλέγονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ρεκόρ θερμοκρασίας αναμένονται σε 38 αμερικανικές πόλεις.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ακραίος καύσωνας σε νότιες πολιτείες από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό επιμένει, ενώ ρεκόρ θερμοκρασίας είναι πιθανό να σπάσουν σε 38 αμερικανικές πόλεις.

Στο Ελ Πάσο του Τέξας ο υδράργυρος βρίσκεται σταθερά από τους 38 βαθμούς κελσίου και πάνω για περισσότερο από ένα μήνα πλέον. Στο Φοίνιξ της Αριζόνας η καθημερινή θερμοκρασία είναι πάνω από τους 43 βαθμούς εδώ και 17 ημέρες.

Άδειοι ήταν οι δρόμοι χθες Κυριακή στο συνήθως πολύβουο Λας Βέγκας εξαιτίας της ζέστης και στην κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια η θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 53,9 βαθμούς κοντά στο ιστορικό ρεκόρ της περιοχής. Ο θερμός θόλος που έχει καλύψει νότιες πολιτείες σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων αναμένεται από τα μέσα της εβδομάδας να καλύψεις όλο το νότο φέρνοντας ακραίες θερμοκρασίες και σε πολλές άλλες περιοχές.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΗΘΙΚΗΣ 

Στο Ιράν η διαβόητη αστυνομία ηθικής επιστρέφει στους δρόμους και τις περιπολίες για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες υπακουούν τους ενδυματολογικούς κώδικες και καλύπτουν τα μαλλιά τους με μαντίλα.

Δέκα μήνες μετά το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση αφού είχε συλληφθεί γιατί δε φορούσε σωστά τη μαντίλα της και τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που συντάραξαν το Ιράν για βδομάδες το θεοκρατικό καθεστώς επιστρέφει στη σκληρή πολιτική του.

Τουλάχιστον 600 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στο διάστημα αυτό και μετά τις εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις η κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα άλλαζε το καθεστώς της αστυνομίας ηθικής. Οι περιπολίες είχαν ανασταλεί, ωστόσο οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές της χώρας απαιτούσαν εδώ και καιρό την επιστροφή τους κάτι που εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε χθες ότι θα γίνει σύντομα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More