Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Αντικρουόμενα τα μηνύματα για τον πληθωρισμό από χώρα σε χώρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις εθνικές στατιστικές  αρχές. Η Γερμανία να εμφανίζει τη χειρότερη εικόνα. Η ευχάριστη έκπληξη έρχεται από την Ισπανία και τα θετικά στοιχεία από την Ιταλία.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε εκ νέου στη Γερμανία και επιβραδύνθηκε δραστικά στην Ισπανία, ένδειξη ανομοιόμορφων τάσεων στην πορεία των τιμών που βάζει δύσκολα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στη Γερμανία ο ετήσιος πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 6,8% τον Ιούνιο, εν μέρει γιατί τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους η γερμανική κυβέρνηση είχε προσφέρει στους πολίτες εξαιρετικά φθηνά εισιτήρια για τις μεταφορές. Στην Ισπανία, εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός υποχώρησε αισθητά κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, στο 1,6% σε χαμηλά διετίας, ενώ και στην Ιταλία υποχώρησε στο 6,7% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών από 8% που ήταν τον Μάιο.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οποιαδήποτε επιβράδυνση από εδώ και πέρα θα είναι πολύ επαχθής, με την Bundesbank  να σημειώνει ότι «οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν πολύ υψηλές.

Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν πώς οι τάσεις των τιμών στην ευρωζώνη των 20 εθνών συνεχίζουν να ποικίλλουν σημαντικά, καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την έναρξη του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Και μπορεί να μηνύματα από χώρα σε χώρα να είναι αντικρουόμενα οι υπεύθυνοι όμως χάραξης πολιτικής θα δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη μέτρηση του συνολικού πληθωρισμού της ευρωζώνης που δημοσιεύεται σήμερα

Τα στοιχεία της Eurostat αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εδώ στην Ελλάδα καθώς θα πρέπει να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Περιορισμένη παραμένει η ανταπόκριση των οφειλετών στο “προσκλητήριο” για ρύθμιση των οφειλών στην εφορία. Εξετάζονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής για να τονωθεί το ενδιαφέρον διότι η προθεσμία εκπνέει στο τέλος Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναβάλλεται η δημοσίευση της λίστας με τους μεγαλοοφειλέτες.

Το πρώτο OPEN DAY Επαγγελματικής-Τεχνικής Εκπαίδευσης στην Αθήνα πραγματοποιεί το απόγευμα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις Σχολές Μαθητείας και τα ΙΕΚ της ΔΥΠΑ  αλλά και να δώσουν το βιογραφικό τους σε εκπροσώπους επιχειρήσεων οι οποιοι προσφέρουν θέσεις απασχόλησης ή πρακτικής άσκησης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More